Duitse jeugd verward

Kursbuch 113, Deutsche Jugend. Rowohlt, 188 blz.DM15

Het Kursbuch van uitgeverij Rowohlt wijdt een aflevering aan de Duitse jeugd. Het is een verzameling artikelen, doorspekt met korte zelfanalyses van Duitse jongeren uit karakteristieke groeperingen, waarin in het bijzonder gelet wordt op de dreigende verrechtsing van de jonge Duitse generatie. Een inleiding was niet nodig. Peter König opent met een verwarrende, en dus goede presentatie van de jeugd van tegenwoordig in 'Wir Voodookinder': “Versucht nicht, uns zu verstehen. Wir sind anders als ihr. Wir sind anders als wir. Wir sind unfabbar, das ist unser Geheimnis.” Eclecticisme, toeval en willekeur regeren deze jeugd van het genot, stelt König, er valt geen touw aan vast te knopen. Tegen beter weten in pleit hij voor het bieden van een ethiek aan jongeren, een morele autoriteit. “We hebben een visie nodig, een missie - Geef ons een richting, geef ons een uniform, zodat we weten wie we zijn en ons staande kunnen houden in de strijd tegen de anderen. Want wij hebben een leger dat bij het eerste schot van het front weg moet, en het voetbal als surrogaatoorlog hebben we gehad.”

Sociologen, psychologen, filosofen, pedagogen en andere geïnteresseerden droegen stukken bij waaruit vanzelfsprekend geen eenduidige conclusie valt te trekken. Wat oprijst uit het geheel is eigenlijk één groot en bang vraagteken.

    • Margot Engelen