De roddelpers is in Nederland buitengewoon braaf

De tijd staat even stil. Ned. 1, 22.03-22.49u.

Story, Privé en Weekend zijn nu al bijna twintig jaar onder ons. Begin jaren zeventig gingen de damesbladen emanciperen. Het moest opeens over seks en relaties gaan, voor de smeuïge roddel was geen plaats meer. Dat gat in de markt werd snel opgevuld.

Mischien een aardig idee om er een aflevering van de Tijd staat even stil aan te wijden, maar men had zich de moeite kunnen besparen. Want de roddelpers staat in Nederland niet ter discussie. Op Youp van 't Hek na zegt geen studiogast van Philip Freriks een onvertogen woord over de Nederlandse paparazzi. Marco Bakker verkocht zijn bruiloft exclusief aan Privé, die in ruil de catering verzorgde. Frits Bolkestein gaf een diepte-interview aan Weekend ('de vrouwen in het leven van Bolkestein') want “er zijn miljoenen mensen die je alleen op deze manier bereikt”. Sterker nog, de VVD-leider ziet de roddelpers als waker over de goede zeden: “Mensen hebben het recht te weten dat een politicus aan de drank is. Of overspel pleegt, want dat is ook een heel ernstige zaak. Dat is misbruik van vertrouwen.”

Youp van 't Hek staat dus alleen in zijn afkeer van de roddelpers. Zijn bezwaren zijn wat emotioneel van aard. Paparazzi zijn “vieze mannetjes met foute sokken” en Henk van der Meyden een “vieze gore lijkenpikker”. Maar de ingrepen op Van 't Heks privacy blijken bij nader inzien niet al te ernstig. Weekend plaatste eens ongevraagd een foto van zijn dochter ('Mijn vader is beroemd') en een fotograaf leunde oneerbieding op de doodskist van Siem Vroom om een mooi plaatje van de begrafenis te maken. Ergerlijk, maar niets om je over op te winden. Het gaat de roddelpers tenslotte om de drie B's: baby's, bruiloften en begrafenissen.

In de jaren zeventig had Van 't Hek wellicht meer medestanders gevonden, zo blijkt uit archiefbeelden die worden getoond. “Geloof toch niet in die troep die u kennelijk zo graag koopt”, zien we ex-minister Jaap Boersma voor de camera zeggen op een toon alsof hij liefhebbers van kinderporno toespreekt. Maar men moest er toen nog aan wennen. Sonja Barend voerde in de jaren tachtig nog een felle campagne tegen de Henk van der Meyden, die keihard terugsloeg met artikelen als 'Smelt, Sonja, smelt, en laat de vrouw in je bovenkomen'. Maar ook die campagne bloedde dood.

Veel te klagen hebben bekende Nederlanders ook niet, want onze roddelpers is buitengewoon braaf. Ze liggen misschien als echte paparazzi in de struiken bij het Bronovo-ziekenhuis als prins Claus daar van zijn laatste depressie geneest. En ze plakken wel eens een exclusief interview aan elkaar met oude en verzonnen citaten. Maar een dealtje valt er altijd wel te sluiten. Zo werd Van 't Hek aangeboden onder pseudoniem een artikel over zichzelf te schrijven toen hij zijn beklag deed over een eerder stuk.

En zo zal men in Den Haag niet wakker liggen van de onlangs herleefde belangstelling voor de politiek. Want de rubriek 'Haagse Geheimen' toont onze volksvertegenwoordigers vooral als hele brave burgermannetjes. Zo blijken 'de vrouwen in het leven van Bolkestein' bij nader inzien zijn moeder, vrouw en dochters te zijn. Wij hier op de redactie weten dat Privé, Story en Weekend slechts het tipje van de sluier oplichten. Maar wij roddelen alleen binnenskamers.

    • Coen van Zwol