De Benedetti meldt zich bij politie

MILAAN, 2 NOV. Carlo de Benedetti, president van het Italiaanse computerbedrijf Olivetti, heeft zich vanmorgen gemeld bij de Milanese politie. De Romeinse justitie vaardigde afgelopen zaterdag een arrestatiebevel tegen een van de belangrijkste ondernemers van Italië uit. De Benedetti wordt verdacht van corruptie.

De Italiaanse staatsradio en -televisie zeiden dat de ondernemer zich zonder incidenten de politie heeft gemeld. De Benedetti werd overgebracht naar Rome, waar hij wordt ondervraagd door rechter Maria Cordova, die deze zaak onderzoekt. De advocaten van De Benedetti hadden bedongen dat de ondernemer zich zou aangeven, mits hij onmiddelijk ondervraagd zou worden. Toen het arrestatiebevel afgelopen zaterdag tegen hem werd uitgevaardigd, verbleef De Benedetti in Londen.

De belangrijkste beschuldiging tegen De Benedetti is dat hij ruim dertien miljoen gulden aan smeergeld in de periode 1988 - 1991 heeft betaald voor de leverantie van computrs, printers, schijfmachines en rekenmachines. Het zou gaan om een contract, waarbij het ministerie van telecommunicatie is betrokken. In mei van dit jaar was De Benedetti al eerder door Milanese justitie over deze zaak gehoord. Bij deze gelegenheid had hij gezegd dat hij het slachtoffer was van afpersing door de regeringspartijen. Zijn advocaten wijzen erop dat De Benedetti toen zijn volledige medewerking heeft verleend en vrijwillige nieuwe, belangrijke informatie heeft gegeven.

De zaak van De Benedetti komt in onzekere tijden. In Italië vraagt men zich af wat te doen met de ongeveer drieduizend politici, ondernemers en ambtnenaren die bij schandalen zijn betrokken. (AP, Reuter, AFP)