CDA vervangt derde van fractie Tweede Kamer

DEN HAAG, 2 NOV. Van de 54 huidige CDA-Tweede Kamerleden keert een derde niet terug. Het streven van het CDA om meer mensen uit het bedrijfsleven voor de politiek te interesseren is gedeeltelijk geslaagd.

Dat blijkt uit de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen die het CDA-partijbestuur gisteravond heeft bekend gemaakt. Verrassend hoog zijn de plaatsen van vice-fractievoorzitter F. Wolters (nr. 5), staatssecretaris E. Heerma van Volkshuisvesting (8), en oud-staatssecretaris R. van der Linden (12). Ook de Kamerleden J. de Hoop Scheffer (7), M. Soutendijk (9), A. Lansink (10) en A. Doelman-Pel (11) zijn hoog geëindigd. Katholieken en protestanten zijn eerlijk over de lijst verdeeld, aldus een woordvoerder.

Net als in 1986 heeft het CDA een belangrijke vernieuwing van de fractie doorgevoerd. Oud-staatssecretarissen zoals Hermes, Van Leijenhorst, en Van Houwelingen zijn, soms tegen hun zin, van de lijst afgevoerd. Nieuwe namen zijn die van A. van Ardenne-Van der Hoeven (oud-voorzitster CDA-Vrouwenberaad, nr. 20), prof. A. Koekkoek (hoogleraar staatsrecht, nr. 33), partijsecretaris C. Bremmer (36) en oud-Shell-man M. van Rooijen (42).

Behalve Van Rooijen zijn ook J. Ten Hoopen (voorzitter Nederlands Christelijk Ondernemers Verbond), mevrouw L. Dankers (busbedrijf) en mevrouw C. Vietsch (organisatieadviesbureau Twijnstra en Gudde) uit het bedrijfsleven afkomstig. Sinds lange tijd komt er weer een dominee in de CDA-fractie: J. Haeck (Gereformeerde Bond). De lijst wordt in januari definitief vastgesteld. Veel wijzigingen worden niet verwacht.

Zoals eerder bekend werd staat minister E. Hirsch Ballin (justitie) op de tweede plaats achter kandidaat-lijsttrekker E. Brinkman. Hij wordt gevolgd door staatssecretaris Y. Van Rooy (3), en Tweede-Kamervoorzitter W. Deetman (4). De Kamerleden die niet meer terugkeren zijn: G. Gerritse, A. Hermes, J. Van Houwelingen, mevrouw H. Janmaat-Abee, T. de Kok, J. Krajenbrink, mevrouw F. Laning-Boersema, G. van Leijenhorst, J. Nijland, J. van Noord, A. Paulis, mevrouw H. Tegelaar-Boonacker, K. Tuinstra, M. van Vlijmen, T. Vreugdenhil, mevrouw A. Vriens-Auerbach en mevrouw M. de Jong. C. Cüorz van de Islamitische Raad is op een onverkiesbare 70ste plaats gezet, hoewel erop gewezen wordt dat het allochtoon Kamerlid D. Ramlal in 1989 op zelfde plaats stond maar toch tussentijds in de fractie kon komen.

Bij het vaststellen van de lijst heeft het partijbestuur ook gelet op het advies van de commissie-De Koning. Deze commissie pleitte er vorig jaar voor CDA-politici maximaal drie perioden van vier jaar in de Kamer te laten zitten om doorstroming te garanderen. Toch staan A. Lansink (sinds 1977, plaats 10), M. Beinema (sinds 1975, plaats 15) en W. Mateman (sinds 1979, plaats 19) op hoge plaatsen, dit om niet teveel ervaring in de fractie verloren te laten gaan, aldus Van Velzen.