Amerikanen willen een isolationistische koers

WASHINGTON, 2 NOV. Amerikanen willen in meerderheid dat hun land op het internationale toneel een isolationistische rol vervult. Zij verlangen dat president Clinton meer tijd aan binnenlandse problemen besteedt dan aan problemen overzee. De Verenigde Staten moeten de rol van supermacht in internationale zaken vermijden, menen de meeste Amerikanen.

Dit blijkt althans uit een opiniepeiling van the Times Mirror Center for the People and the Press, die in september en oktober werd gedaan onder 2.000 doorsnee- en 649 invloedrijke Amerikanen. De doorsnee Amerikaan is minder dan zijn invloedrijke landgenoot geïnteresseerd in de Amerikaanse rol van supermacht, en ook minder in de buitenlandse promotie van democratie en mensenrechten.

Het onderzoek toont een “identiteitscrisis in de buitenlandse politiek” binnen zowel de regering als de bevolking aan. Voorts blijkt dat de crises in Somalië en Haïti de toenemende populariteit van president Clinton weer aanzienlijk hebben verminderd. Ook de groeiende steun voor de Verenigde Naties na de Golfoorlog is afgenomen.

Gevraagd naar wat zij als de vijf prioriteiten van de Amerikaanse buitenlandse politiek beschouwden, noemden acht van de tien ondervraagde groepen eerst de versterking van de binnenlandse economie. Twee andere groepen noemden dit punt op de tweede plaats. “Het beschermen van arbeidsplaatsen van Amerikaanse werknemers” interesseerde de ondervraagden het meest.

Circa 39 tot 46 procent van de bevolking keurt Clintons omgang met de buitenlandse politiek af. In tegenstelling tot het buitenlandse beleid tijdens de Koude Oorlog zijn er nu “twijfels en gebrek aan consensus over de meest basale vragen”, zo reageerde een analist op de uitkomsten. (Reuter, AP)