Zware strijd tussen Kroaten en moslims in Centraal Bosnië

SARAJEVO, 1 NOV. Bosnische Kroaten en moslims hebben gisteren in Centraal-Bosnië zwaar gevochten. Tijdens de gevechten zijn opnieuw honderden dorpelingen op de vlucht gedreven.

De gevechten speelden zich vooral af in het gebied rond de stad Vares, waar volgens woordvoerders van de VN-vredesmacht de Kroaten diverse dorpen hebben moeten prijsgeven. Honderden Kroatische inwoners van deze dorpen trachtten een veilig heenkomen te zoeken door naar Vares te vluchten. Ook moslim-burgers zijn echter de afgelopen dagen op grote schaal van huis en haard verdreven. Meer dan honderd moslims vroegen bij de Zweedse VN-basis aan de rand van Vares bescherming voor Kroatische eenheden, die hun naar hun zeggen uit hun woningen hadden gezet en de mannelijke inwoners gevangen hadden genomen. De Kroaten openden zaterdag een groot offensief in het dal van de Lasva, in het kader waarvan een aantal moslimdorpen werd ingenomen. Als gevolg van de gevechten kunnen de VN geen humanitaire hulp verleden aan de moslim-enclaves Zenica en Tuzla. Vares ligt aan de weg naar deze steden.

Het opperbevel van de HVO, het leger van de Bosnische Kroaten, heeft in een verklaring tegengesproken verantwoordelijk te zijn voor de massamoord op moslim-inwoners van het dorpje Stupni Do in Centraal-Bosnië. Dit dorp werd zaterdag een week geleden door de Bosnische Kroaten ingenomen en volledig platgebrand. VN-onderzoekers vonden later in de ruïnes van Stupni Do 25 lijken van burgers, die volgens VN-woordvoerders door de Kroaten zijn vermoord.

In een communiqué wees de HVO zaterdag alle verantwoordelijkheid voor het bloedbad in Stupni Do van de hand. Volgens de tekst van het communiqué “veronderstelt” de HVO dat het bij de gevonden slachtoffers gaat om “plaatselijke Serviërs” die eerst als “levend schild” waren gebruikt tegen de oprukkende Kroaten en die vervolgens door de moslims waren gedood.

De Kroatische president Tudjman veroordeelde zaterdag het bloedbad in Stupni Do en eiste van zowel de Bosnisch-Kroatische autoriteiten als van de Verenigde Naties een onderzoek naar de vraag wie voor de massamoord verantwoordelijk is, evenals de bestraffing van de daders. Tudjman hekelde tegelijkertijd de internationale media, die wel aandacht besteden aan de massamoord in Stupni Do, maar soortgelijke bloedbaden waarvan Bosnische Kroaten het slachtoffer zijn geworden, zouden hebben genegeerd. “De wereldmedia hebben geen aandacht besteed aan de massamoord op 38 Kroaten in het dorp Uzdol, noch aan vele andere misdaden die door moslim-strijdkrachten zijn gepleegd in Travnik, Bugojno, Konjic en andere plaatsen”, aldus de verklaring van Tudjman. De Bosnische Kroaten wordt verweten VN-onderzoekers drie dagen lang de toegang tot Stupni Do te hebben ontzegd, maar “bekend is dat VN-vredestroepen al maanden geen toegang hebben tot plaatsen als Konjic, waar Kroaten zijn mishandeld”. (Reuter, AP)