Wereldreis Goedkoop staat haaks op functie bondscoach

SCHIPHOL, 1 NOV. Volgens de berichten van de laatste weken zal Peter Murphy volgend jaar tijdens het wereldkampioenschap het Nederlandse vrouwenvolleybalteam leiden. De bondscoach trok zich na het teleurstellend verlopen EK, zoals hij het zelf zei, “effe terug” omdat hij zich door zijn speelsters bedrogen voelt. Onder leiding van zijn assistent Bert Goedkoop wist Oranje zich afgelopen zaterdag in de herkansing in het Hongaarse Szolnok alsnog te plaatsen voor het WK volgend jaar september.

Het is zeer de vraag of Murphy er straks in Brazilië echt weer bij zal zijn. Teammanager Gert-Jan Kuipers verwacht van niet. Niet als coach althans. “Peter moet wat dit team betreft in de luwte. Er is duidelijk iets mis. Anders hadden we al die poespas niet hoeven maken”, aldus Kuipers. “Ik denk dat het niet meer kan”, zegt speelster Kirsten Gleis, één van de routiniers, na thuiskomst over een mogelijke terugkeer van Murphy.

Het zou de mening zijn van het grootste deel van de groep. De selectie kwam 2 oktober na de laatste wedstrijd op het EK in Tsjechië bij elkaar op de hotelkamer van Gleis. Murphy was niet uitgenodigd. Zijn functioneren werd na het behalen van de zeer matige zevende plaats ter discussie gesteld. De speelsters kwamen tot het harde oordeel dat Murphy niet meer de geschikte coach voor hen is. “Zijn aanpak is hartstikke goed, maar niet meer voor dit team”, aldus Gleis. Dat hadden ze hem deze week willen meedelen. Murphy hoorde echter eerder van het geheime onderhoud en hield de eer aan zichzelf. “Er is geen basis meer voor samenwerking”, zei hij. “Dit doet grote pijn.”

De speelsters kunnen zich niet voorstellen dat hun reactie geheel onverwachts kwam voor Murphy. Ze beweren dat ze meerdere keren aan de bel hebben getrokken bij de bondscoach. Murphy ontkent dat. Interim-coach Bert Goedkoop zegt dat hij en manager Kuipers wel al voor het EK “signalen” over onvrede binnen het team hadden bespeurd. Die gaven ze ook aan Murphy door. De coach had het echter te druk met andere zaken, oordelen ze.

Murphy stond gistermorgen niet op Schiphol om het team te feliciteren. Er waren speelsters die niet vreemd hadden opgekeken als hij achter de ramen van de aankomsthal had gestaan. “We zijn toch geen vijanden?” Wel kreeg hij zaterdagavond een paar telefoontjes uit Hongarije. “Hij was heel blij”, aldus Gleis. “Deze kwalificatie komt natuurlijk ook op zijn conto.”

Met name Gleis deed in een verhaal in Sport International harde uitspraken over Murphy. “Wat is Peters inbreng geweest deze zomer? Ik zou het absoluut niet weten.” En: “Hij zat daar maar een beetje op een bal aan de zijkant van het veld.”

De opvatting is dat de wond geheeld moet worden, maar mogelijkheden voor een heilzaam gesprek met de voltallige selectie zijn schaars omdat een aantal in het buitenland speelt. In Hongarije kon niet eens onderling over de toekomst worden gesproken. De ochtend na de laatste wedstrijd tegen Letland moest er al om vier uur worden opgestaan om het vliegtuig naar Amsterdam te kunnen halen. Twee speelsters, Brinkman en Hament, vertrokken al dezelfde avond naar Boedapest omdat hun reis naar Duitsland nog vroeger stond gepland. Captain Boersma en Weersing reisden direct door naar Italië. Vier internationals moesten gisteren alweer competitie spelen voor hun club.

Vrij algemeen is de opvatting dat de grote kennis en ervaring van Murphy voor het Nederlandse vrouwenvolleybal behouden moeten blijven. De speelsters denken dan met name aan een functie als technisch directeur, waarbij een ander de directe training en coaching op zich moet nemen. Het probleem daarbij is dat er bij de volleybalbond geen geld is om twee krachten te contracteren. Volgens Goedkoop is er nog een andere mogelijkheid. Hij stelt dat een team en zijn begeleiders niet te lang bij elkaar moeten blijven, maar dat betekent niet altijd dat de coach moet verdwijnen. “Je kan ook de spelersgroep wijzigen.”

Goedkoop verwacht namelijk dat het moeilijk zal zijn om een aantal in het buitenland spelende internationals te behouden voor Oranje. “Ze kunnen niet nog een jaar opbrengen wat ze de afgelopen maanden hebben gedaan. Ze zijn fullprofs. Ze verdienen daar hun brood. Bij de nationale ploeg vragen we te veel van ze en geven te weinig. Dus de vraag is: wie staan er straks nog in het veld?” Vedette Henriëtte Weersing zal er in ieder geval niet meer bij zijn. Zij nam in Hongarije afscheid als international.

Niet bekend

    • Hans Klippus