Weer zware strijd in Afghanistan

KABUL, 1 NOV. Nabij de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vandaag zware gevechten uitgebroken tussen de manschappen van premier Gulbuddin Hekmatyar en die van Ahmed Shah Massoud, ex-minister van defensie en een vertrouweling van de president, Burhanuddin Rabbani.

Volgens waarnemers had de strijd plaats zestig kilometer ten noorden van Kabul, waar strijders van Hekmatyars Hezb-i-Islami partij het vuur openden op de mannen van Massouds Jamiat-i-Islami. Beide partijen maken deel uit van de broze islamitische coalitieregering. Over aantallen slachtoffers is nog niets bekend; vorige maand vielen bij soortgelijke gevechten in hetzelfde gebied zeker honderd doden. Massoud trad in juni af als minister, als onderdeel van een compromis met zijn rivaal Hekmatyar die in ruil daarvoor zijn gevechten wilde staken en premier werd. Maar Massoud wordt algemeen gezien als een van de invloedrijkste leiders in Afghanistan; de president steunt in belangrijke mate op de troepen van Massoud (Reuter)