Weer acht doodvonnissen in Egypte

KAIRO, 1 NOV. Drie militaire rechtbanken in Egypte hebben zaterdag en zondag in totaal acht moslim-extremisten ter dood veroordeeld wegens moord en poging tot omverwerping van de regering van president Mubarak, van wie twee bij verstek. Nog eens 92 kregen gevangenisstraffen. De veroordeelden behoren tot de Voorhoede van de Jihad (heilige oorlog), een van de namen waaronder extremisten vechten voor een moslim-fundamentalistisch regime in Egypte.

In totaal zijn nu 38 doodvonnissen geveld sinds Mubarak in december de berechting van moslim-extremisten aan militaire rechtbanken toebedeelde om een snelle bestraffing te verzekeren. Vijftien doodvonnissen zijn de afgelopen zomer voltrokken, het grootste aantal executies wegens politiek geïnspireerde misdaden in Egyptes moderne geschiedenis. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben tegen deze ontwikkeling protest aangetekend.

In de rechtszaal schreeuwden de verdachten islamitische leuzen om te bewijzen dat ze niet konden worden geïntimideerd. “Islamitisch, islamitisch, Egypte zal snel islamitisch zijn”, riepen ze en “Hoe meer jullie ons doden, des te harder zullen we het martelaarschap nastreven”.

Ook aanwezige verwanten schreeuwden leuzen tegen de regering. Een van top tot teen in zwarte chador gehulde vrouw sloeg schreeuwend met de vuisten op de deur naar het verblijf van de rechters tot ze op de grond viel. “Jullie misdadigers, jullie walgelijke, smerige mensen”, riep ze. “Dit is onrechtvaardig. Jullie honden, jullie zullen nooit in staat zijn met de islam af te rekenen.” (Reuter)