Vreugdenhil boos over CDA-kandidatenlijst

DEN HAAG, 1 NOV. Het CDA-Tweede-Kamerlid mr. Th.O. Vreugdenhil heeft zich dit weekeinde teruggetrokken van een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen in mei volgend jaar. Hij is het er niet mee eens, dat een andere belastingspecialist, drs. M.J. van Rooijen, hoger op de lijst komt te staan.

De reactie van Vreugdenhil is de eerste op de volgorde van de CDA-kandidatenlijst. Vorige week hebben fractieleider Brinkman, partijvoorzitter Van Velzen en vice-voorzitter Lodders-Elfferich een concept-lijstvolgorde gemaakt, die vanmiddag met het partijbestuur wordt besproken. Uiteindelijk moet het congres beslissen. Volgens ingewijden staat als tweede op die lijst, na Brinkman, de huidig minister van justitie, Hirsch Ballin, als derde (en als eerste vrouw) staatssecretaris Van Rooy, en als vierde Tweede-Kamervoorzitter Deetman. De eerste nieuweling op de lijst is op plaats twintig mevrouw Agnes van Ardenne.

Een teleurgestelde Vreugdenhil: “Ik moet aannemen dat ik niet de eerste belastingwoordvoerder word en daar neem ik geen genoegen mee.” Hij ziet twee oorzaken voor zijn lagere, overigens verkiesbare plaatsing. “In de eerste plaats de bloedgroepen. Ik kom uit de ARP. Er is een groep spraakmakende katholieken actief om weer een katholiek als belastingspecialist in de Kamer te krijgen. Ten tweede, mijn beleid. Hoewel niemand dat direct tegen me zegt, heb ik de indruk dat mensen in de fractie en in de partij het niet met me eens zijn. Niet met de operatie-Oort, hoewel die door de brave katholiek minister Ruding werd uitgevoerd en niet met het strenge fraudebeleid, hoewel dat door de katholiek Hirsch Ballin wordt gedaan.”

Vreugdenhil was, voordat hij acht jaar geleden in de Kamer kwam, hoofd van het kantoor Amsterdam van de belastingadviseurs Price-Waterhouse. Wat hij in mei gaat doen, weet hij niet. “Als u iets goeds voor me hebt, hou ik me aanbevolen. Trouwens, ik ben niet armlastig.”