VN-inspecteurs in Irak vinden geen verboden waar

MANAMA, 1 NOV. De grootste groep wapeninspecteurs van de Verenigde Naties die Irak heeft bezocht sinds het einde van de oorlog in het Golfgebied, heeft zaterdag een inspectie van een maand afgerond zonder verboden materieel aan te treffen.

De meer dan 60 inspecteurs hebben met name gespeurd naar materieel in verband met de produktie van raketten, en hebben daartoe verscheidene installaties bezocht. Delegatieleider Nikita Smidovitsj prees de medewerking van de Iraakse autoriteiten, die op het ogenblik alles op alles zetten om het handelsembargo van de VN opgeheven te krijgen. De conclusies van de wapeninspecteurs vormen daarin één factor. Opheffing van het embargo hangt echter ook af van aanvaarding door Bagdad van lange-termijncontrole op zijn wapenprogramma's. Irak mag volgens de bestandsvoorwaarden van 1991 geen massa-vernietigingswapens en raketten met een bereik van meer dan 150 kilometer aanmaken of bezitten. Over de controle daarop wordt deze maand weer onderhandeld tussen Irak en de VN. (AP, AFP)