Vezelactiviteiten Philips naar Draka

Draka Holding in Amsterdam heeft van Philips de optische-vezelactiviteiten in Eindhoven en een deelneming in de Chinese Yangtse Optical Fibre and Cable Company overgenomen. Draka versterkt hiermee haar marktpositie en verwacht dat de ondernemingen in 1994 aan de netto winst zullen bijdragen. De omzet van de twee bedrijven bedraagt 140 miljoen gulden.

Het lag aanvankelijk in de bedoeling dat Draka de hele deelneming van 50 procent, die Philips in het Chinese bedrijf had, te verwerven. Het is uiteindelijk 37,5 procent geworden. Een van de andere aandeelhouders, de Chinese PTT die tevens de grootste klant is, heeft namelijk gebruik gemaakt van de mogelijkheid zijn belang te vergroten tot 37,5 procent. De andere aandeelhouder, de stad Wuhan, de plaats waar Yangtse is gevestigd, bezit 25 procent.

Patenten en licenties zijn eveneens van Philips overgenomen. Kennis en wetenschappelijk onderzoek van het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven blijven toegankelijk, zo heeft Draka gezegd. Voor de 220 mensen die bij de optische-vezelactiviteiten in Eindhoven betrokken zijn heeft de transactie geen nadelige gevolgen.