Senaki in Georgië fel omstreden

TBILISI, 1 NOV. Georgische regeringstroepen en aanhangers van de vroegere Georgische president Zviad Gamsachoerdia hebben dit weekeinde zwaar gevochten om de strategisch belangrijke stad Senaki in het westen van Georgië.

Regeringstroepen veroverden de stad eind vorige week, maar moesten Senaki zaterdag prijsgeven, nadat de 'zviadisten' een groot offensief hadden geopend. Daarbij werden voor het eerst ook Russische eenheden, die in Senaki waren ingezet om de belangrijke spoorlijn van de Zwarte Zeekust naar Tbilisi te bewaken, onder vuur genomen. Ze beantwoordden het vuur. Over de vraag of ze zich met de Georgische regeringstroepen uit de stad moesten terugtrekken, bestaat geen zekerheid. Volgens bronnen in de Georgische hoofdstad Tbilisi verlieten de Russen de stad, maar dat werd tegengesproken door de commandant van de Russische eenheid in Senaki.

Volgens de Georgische regering werd Senaki gisteren op de zviadisten heroverd, na gevechten die veel mensen het leven zouden hebben gekost. Talrijke inwoners van de stad zijn door de strijd op de vlucht gedreven. President Sjevardnadze bezocht zelf de stad en de frontlijn, zo meldden woordvoerders in Tbilisi. Tijdens zijn bezoek zei hij tegen de Georgische televisie dat Georgië zich in een burgeroorlog bevindt en dat de tijd voor een compromis met de opstandelingen voorbij is. “Ik ben altijd geneigd geweest compromissen te sluiten. Maar vandaag kosten die alleen maar meer mensen het leven.”

De bewering dat Senaki weer op de zviadisten is heroverd is nog niet door onafhankelijk bronnen bevestigd. De Georgische televisie deed gisteren een dringend beroep op alle reservisten van de Mchedroni (Ruiterij), de militie van Georgië's tweede man Dzjaba Iosseliani, zich voor de strijd tegen de zviadisten te melden. (Reuter, AP, AFP)