President van Peru wint referendum

LIMA, 1 NOV. In Peru is gisteren per referendum een nieuwe grondwet aangenomen, die herverkiezing van president Alberto Fujimori mogelijk maakt. Hoewel de officiële uitslag pas over een week wordt verwacht, blijkt uit peilingen bij de stembureaus, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Apoyo, dat 52,9 procent van de Peruanen de nieuwe grondwet steunt. 47,1 procent heeft nee gezegd. De peiling wordt in Peru aangenomen als de echte uitslag.

Fujimori had het referendum afgeschilderd als een kans voor de bevolking haar mening te geven over het beleid dat hij de afgelopen drie jaar heeft gevoerd. Hij had de oude grondwet in april 1992 buiten werking gesteld en zichzelf speciale bevoegdheden toebedeeld, met het argument dat hij alleen op die manier controle kon krijgen over de economie en de maoïstische guerrillabeweging Het Lichtend Pad kon bestrijden.

De steun voor de nieuwe grondwet betekent dat Fujimori's bewind opnieuw legitimiteit heeft gekregen. Fujimori zal ook kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 1995. De president toonde zich gisteravond zeer ingenomen met de uitslag, maar hij gaf toe dat hij een grotere marge in zijn voordeel had verwacht. “We kunnen allemaal tevreden zijn, zij die 'ja' en zij die 'nee' hebben gestemd.”

“We hebben nu de instrumenten voor vooruitgang. Ik twijfel er niet aan dat Peru het centrum voor de ontwikkeling van Latijns Amerika wordt”, aldus Fujimori. Maar analisten in Peru zeggen dat de smalle marge een teken is dat er nog veel ontevredenheid is onder de in Peruanen, met name over het economisch beleid van de regering.

De aanvankelijke kritiek op Fujimori over de strategie ten aanzien van Het Lichtend Pad verstomde na de arrestatie van de leider van de maoïsten, Abimael Guzman, in september 1992. (AP, Reuter)