Premiers na aanslag: Geweld Ulster stopt overleg over vrede niet

BELFAST/DUBLIN, 1 NOV. De Ierse premier Reynolds en zijn Britse ambtgenoot Major zullen zich door het aanhoudende geweld in Noord-Ierland niet van hun vredespogingen laten afhouden.

Reynolds zei dit gisteren nadat twee gemaskerde protestantse extremisten zaterdagavond in een bar in Noord-Ierland zeven mensen hadden doodgeschoten en elf verwond. “Wij kunnen ons niet door schutters van de wijs laten brengen. Het mag hun niet worden toegestaan het toneel over te nemen. De aanslag was een aanval in het wilde weg, een slachtpartij onder onschuldigen.”

De aanslag is opgeëist door de protestantse terreurgroep Vrijheidsstrijders van Ulster (UDF), die sprak van een wraakactie voor de IRA-aanslag (tien doden) vorige week op een viswinkel in Belfast. Onder de zeven doden gisteren waren twee protestanten. Met 24 doden in acht dagen tijd heeft Noord-Ierland een van zijn bloedigste weken in 25 jaar guerilla voeren achter de rug.

De premiers Reynolds en Major werden het vrijdag eens over een vredesplan van zes punten, waarover met Sinn Fen, de politieke vleugel van de IRA, en andere groepen zou kunnen worden onderhandeld, als die tenminste hun wapens neerleggen. Londen en Dublin willen de katholieke en protestantse leiders aan de onderhandelingstafel krijgen om te praten over het delen van de macht. “Er is een gebrek aan politiek leiderschap in Noord-Ierland. We zien geen reden waarom we niet op dit moment naar de onderhandelingstafel zouden kunnen gaan”, zei Reynolds gisteren.

Hij toonde zich een tegenstander van internering van terroristenleiders zonder vorm van proces, waarvan dezer dagen de herinvoering wordt bepleit. Groot-Brittannië introduceerde deze aanpak in 1971 en hield honderden van extremisme verdachten vast, maar moest later toegeven dat de interneringskampen trainingscentra voor terroristen waren geworden. “Internering zal de situatie alleen maar verergeren”, aldus Reynolds. Volgens een opiniepeiling van The Sunday Times zijn drie van de vier Tories in het Britse parlement voor herinvoering van de internering.

Het hoofd van de Noordierse politie, Sir Hugh Annesley, verklaarde gisteren dat op de daders van de aanslag zaterdagavond op de pub in Greysteel, een plaats bij Londenderry, “als ratten” zal worden gejaagd. Circa zeventig aanwezigen, de meesten katholiek, vierden in de Rising Sun bar Allerheiligen, toen twee mannen met machinegeweren binnenkwamen. Zij zeiden: “Bedrieg of trakteer” tegen een barmeisje, een kreet waarmee kinderen tijdens Allerheiligen om snoep vragen. Toen zij zei dat ze om die grap niet kon lachen, schoot een van hen haar dood. Vervolgens schoten de twee minutenlang op de andere aanwezigen, waarbij een van de schutters zijn wapen herlaadde.

Veel Noordieren zijn bang dat het geweld zich naar het platteland zal verplaatsen, nu er extra militairen en politiemensen op de been zijn in Belfast. (Reuter, AP)