Of Norman Blake nu zingt of een ander, dat maakt niet zó veel uit

Concert: The Posies en Teenage Fanclub. Gehoord: 30/10 Paradiso, Amsterdam.

'Het spijt me, maar ik kan vanavond niet zingen.' Als Norman Blake van Teenage Fanclub het niet had gezegd, had bijna niemand het gemerkt. Bassist Gerard Love zong Blake's partij met precies dezelfde lijzige intonatie en ook de zanger/gitaristen van het Amerikaanse voorprogramma The Posies waren voldoende bekend met het repertoire om hem te vervangen.

Teenage Fanclub en The Posies blinken elk op hun manier uit in een nauwelijks verhuld epigonisme van Big Star, de legendarische seventies-groep van zanger en gitarist Alex Chilton. Toen Chilton onlangs een nieuwe editie van Big Star in het leven riep, waren Jon Auer en Ken Stringfellow van The Posies erbij. Zelf leggen The Posies zich toe op een vergelijkbare mengeling van gitaarrock en rhythm & blues met meerstemmige zang en ouderwetse, melodieuze liedjes. Ook Teenage Fanclub hangt deze uitgangspunten aan en met de titel van de recente cd Thirteen wordt rechtstreeks terugverwezen naar een nummer van Big Star.

Het gaf te denken dat Norman Blake zich zo makkelijk liet vervangen. In wezen is Teenage Fanclub een groep zonder gezicht en draait het om pretentieloze liedjes als de jaren zeventig-pastiche The Concept, die door de Posies-zangers werd gebracht alsof het een klassieker uit het popverleden betrof. Na een nauwelijks van de zelfgeschreven nummers te onderscheiden cover van Big Stars September Gurls veroorloofde men zich een stilistisch uitstapje in het melige feestnummer Take The Skinheads Bowling van Camper Van Beethoven. Het werd een gezellig rommelig concert, met een hoger feestgehalte dan doorgaans van de stokstijve 'shoegazers' van Teenage Fanclub mag worden verwacht.

    • Jan Vollaard