Oefening voor Porto: aanvallen met de rem er op

ROTTERDAM, 1 NOV. Feyenoord heeft dit seizoen over geluk niet te klagen, luidt de veelgehoorde kritiek op de lijstaanvoerder van de eredivisie. De doelman stopt de onmogelijkste ballen (tegen Willem II), de tegenstander verprutst veel kansen (Ajax), de scheidsrechter fluit de ene keer niet voor buitenspel, de volgende maal wel voor een dubieuze strafschop (tegen VVV en MVV). Is het louter toeval of dwingen de Rotterdamse doorzetters het geluk juist af? Zoals gisteren tegen MVV, dat met 4-0 werd verslagen.

Gisteren hielp arbiter Van Vliet Feyenoord een handje door een Maastrichtse overtreding, begaan buiten het strafschopgebied, met een penalty te bestraffen. Op een psychologisch belangrijk moment nog wel, vlak voor rust bij een 0-0 stand. In die fase zat de wedstrijd op slot, Feyenoord kreeg nauwelijks uitgespeelde kansen. En toch moest de onverwachte goal vallen, omdat de thuisclub voortdurend op de helft van de tegenstander speelde, verklaarde het trainersduo Van Hanegem-Meijer eensgezind.

Over hét moment repten de twee niet of nauwelijks. Ze zaten er te ver vandaan om te kunnen oordelen. Hun collega Sef Vergoossen moest na afloop worden herinnerd aan de omstreden openingstreffer. Hij had zich blijkbaar al verzoend met de nederlaag. In de tweede helft kreeg zijn club drie minder dubieuze doelpunten te verwerken. Zo verdiende Feyenoord zijn ruime zege alsnog.

Keepersgeluk bestaat niet, luidt een bekend voetbalgezegde. De reddingen van Ed de Goey zijn te danken aan het vakmanschap van de doelman. Hij dwingt het geluk af. Waarom spreekt men bij Feyenoord überhaupt van geluk? Tegen Ajax en Porto kreeg de club in de laatste minuut nog een tegengoal te verwerken. Omdat Feyenoord tegen beide clubs de mindere was geweest, kon je dat geen pech meer noemen. Van Hanegem zeurt dan ook zelden over het gedane onrecht. Misschien dat hij daarom ook niet toegaf dat de penalty tegen MVV een lachertje was.

Hij leek tevreden met de wedstrijd en de uitslag. Feyenoord speelde aanvallend, maar met de rem erop. Zo gaat de ploeg ook het veld in tegen Porto aanstaande woensdag. Bang voor de Portugese counter. Elk tegendoelpunt kan de Rotterdamse club miljoenen kosten. Zo veel geld staat er op het spel. Wel of geen kwalificatie voor de Champions League. Vandaar de voorzichtige, efficiënte tactiek.

Het degelijke spel van Feyenoord verdient een betere kwalificatie dan geluksvoetbal. Thuis heeft de stadionclub nog geen enkel tegendoelpunt geïncasseerd. Zes sobere overwinningen. Het oogt niet flitsend. Technische hoogstandjes zoals het hakballetje gisteren van Fräser, ze komen soms lachwekkend over. Feyenoord moet niet proberen zichzelf niet overtreffen, het moet de bal rondspelen volgens de geijkte en meestal voorspelbare patronen. Kansen komen er vanzelf, als je op de helft van de tegenstander speelt. Dan krijg je ook eerder een penalty. Het geluk dwing je af.

MVV speelde laf zoals Porto ook laf voetbalt. De laatste twee duels had MVV gewonnen in de Kuip. “Daarom waren we gewaarschuwd”, meende Geert Meijer na afloop. Geen doldrieste stormlopen, maar gedoseerde aanvallen. Om die reden gaat Feyenoord zelden ongenadig onderuit. Wel in oefenduels tegen Werder Bremen en Valencia, niet wanneer er grotere belangen op het spel staan. Dan geeft de defensie weinig kansen weg. MVV kreeg drie hele of halve mogelijkheden. Te weinig om aanspraak te maken op een puntje, wist ook Vergoossen.

De kracht van Feyenoord ligt achterin. De Wolf groeit op nationaal niveau uit tot een betrouwbare libero. Zijn lange pass wordt met de week beter. Van Gobbel en Refos zijn de beoogde mandekkers. Met hun snelheid compenseren ze de langzame De Wolf. Gisteren speelde Heus in plaats van Refos. Die was met een liesblessure uit bed gestapt, wist trainer Meijer.

De defensie moet de nul houden tegen Porto. Feyenoord kent het klappen van de zweep, want het begon menige Europa-Cupreturn in Rotterdam met een 1-0 achterstand. Een frommelgoal is voldoende om een verlenging af te dwingen. En frommelgoals vallen er veel in De Kuip. De manier waarop Van Gobbel 2-0 scoorde was geen geluk, wel rommelig. Feyenoord maakt bijna nooit een oogverblindend doelpunt. Zelfs de begaafde Kiprich, nu geblesseerd, scoort zelden op fraaie wijze. De Hongaar wordt node gemist. Hij is de perfecte Feyenoorder. Zijn motoriek is houterig, maar zijn spel is doelgericht. Was hij er maar bij tegen Porto, de goaltjesdief. Hij zou een bresje kunnen slaan in het overvolle Portugese doelgebied. Voorlopig gaat Feyenoord uit van die ene goal. Wat er in de verlenging gebeurt, dat is van later zorg. Dan komt het misschien wel weer op geluk aan.

    • Jaap Bloembergen