Nightblooms

The Nightblooms. 24 Days at Catastrofe Café (Fire CD 34)

Ondanks dat er in de titel al sprake is van een ramp, is de tweede cd van The Nightblooms, 24 Days At Catastrofe Café, lichter dan hun debuut-cd. De Utrechtse groep put de muzikale spanning nog steeds uit de tegenstelling tussen de onbevangen kinderstem van zangeres Esther Sprinkelman en de begeleiding van een massief gitaar/drums/bas-front. Maar waar dat op de debuut-cd (1992) steeds leidde tot een somber, ondoorgrondelijk geluid is bij de nieuwe nummers naar een transparanter geluid toegewerkt.

De uptempo songs krijgen hun dynamiek van de plotselinge afwisseling tussen de totale inzet van het groepsgeluid en het terugvallen op alleen de ijle meisjesstemmen.Met eèn vocaal op de voorgrond en een tweede ver naar de achtergrond geschoven krijgen de arrangementen een sprookjesachtige geheimzinnigheid. Sprinkelmans stem is niet altijd sterk genoeg om het nog altijd morsige geluid van de gitaren tegenwicht te bieden, maar het grootste deel van de nummers van 24 Days At Catastrofe Café heeft een balans tussen druilerigheid en luchtigheid.

    • Hester Carvalho