Mahler

G. Mahler: Des Knaben Wunderhorn Teldec 9031-74726-2

De Amerikaanse bariton Thomas Hampson zingt in 1995 tijdens het tweede Mahler Feest in Amsterdam de liederen uit Mahlers liederencyclus Des Knaben Wunderhorn en nu al is op de cd te horen hoe hij dat (ongeveer) zal doen. Hampson zingt de versie met de originele pianobegeleidingen, dus niet de pianoreductie van de versie met orkestbegeleiding. Vier ervan (Revelge, Das himmlische Leben, Urlicht en Es sungen drei Engel) zijn pas vorig jaar ontdekt en betekenen dus een plaat-première.

Veel van de vijftien liederen klinken nogal anders dan gewoonlijk, met andere noten in zang en begeleiding en met, soms, een iets afwijkende tekst. Ze klinken echter vooral óók zo anders omdat Thomas Hampson en begeleider Geoffrey Parsons ze welbewust zo afwijkend mogelijk willen laten horen. Binnen de vrijheid die de uitvoerders hebben zou het ook mogelijk zijn om ze wat karakter betreft iets dichter bij de latere, in esthetische zin zoveel fraaiere èn uitgesproken kleurrijker orkestversies te houden.

Hampson en Parsons zijn het meest anders door de typisch Mahleriaanse forse versnellingen en vertragingen in het tempo te verminderen. Het 'originele' wordt zo benadrukt door het 'authentieke' wat te beknotten. Het meeste gaat nu in te kalme en gelijkmatige tempi, waarbij de beeldende kracht van Hampson soms tekort schiet, zoals in Verlorne Müh! Maar in Urlicht, dat toch al erg langzaam moet, leidt die aanpak ineens tot een wonderschoon monumentaal resultaat. Daar blijkt deze plaat voor de ware Mahler-liefhebber ook vervoerend verplicht huiswerk.

    • Kasper Jansen