Iberia voelt voor Swissair als partner

MADRID, 1 NOV. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia onderzoekt de mogelijkheid van het vormen van een strategisch samenwerkingsverband met de Amerikaanse maatschappij Delta Airlines. Dat meldt het Spaanse dagblad La Vanguardia. Volgens het blad wil het noodlijdende Iberia uiteindelijk een alliantie sluiten waarin tevens Swissair en Singapore Airlines deelnemen.

Marktonderzoek bij Iberia zou hebben uitgewezen dat de vliegroutes van de vier luchtvaartmaatschappijen elkaar in belangrijke mate aanvullen. Delta Air, dat vooral sterk is op de Noordamerikaanse markt, heeft vrijwel geen vluchten op het Zuidamerikaanse continent, waar Iberia juist wel sterk aanwezig is. Afgezien van de eigen lijndiensten van Iberia op Latijns Amerika is de Spaanse luchtvaartmaatschappij tevens eigenaar van enkele lokale luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast vormt het Europese netwerk van Iberia een aantrekkelijke aanvulling op de vluchten van Delta Airlines.

Volgens het onderzoek van Iberia zou de samenwerking met Delta Airlines tevens toenadering mogelijk maken tot Swissair, dat een klein belang heeft in het Amerikaanse luchtvaartbedrijf. Van een directe concurrentie tussen Iberia en Swissair is volgens het onderzoek geen sprake: Iberia is vooral sterk in de toeristische markt, terwijl Swissair zich meer op het zakelijk verkeer richt. De markt in het Midden Oosten ten slotte, zou worden bestreken via de samenwerking met Singapore Airlines, dat voor vijftien procent in handen is van Delta.

Niet bekend

Iberia was vandaag, een feestdag in Spanje, niet voor nader commentaar bereikbaar. Duidelijk is evenwel dat ook Spanjes grootste luchtvaartmaatschappij niet ontkomt aan de grondige sanering die binnen de Europese luchtvaartindustrie plaatsvindt. Iberia zucht onder een zware financieringslast, onrendabele lijndiensten en verliezen op de Zuidamerikaanse dochters. Voor dit jaar wordt een verlies van zeker 57 miljard peseta's (850 miljoen gulden) verwacht. Voor volgend jaar heeft de luchtvaartmaatschappij al aangekondigd zijn vloot in te krimpen en verliesgevende lijndiensten op te heffen.

Bij de beoogde samenwerking wordt binnen Iberia in eerste instantie gedacht aan een alliantie van strategische aard, aldus La Vanguardia. Van een daadwerkelijke fusie tot één nieuwe maatschappij zou in de plannen vooralsnog geen sprake zijn.

    • Steven Adolf