Gullit schittert maar denkt niet aan de titel

ROTTERDAM, 1 NOV. Ruud Gullit voelde zich in zijn laatste twee jaar bij AC Milan miskend. Hij vond dat hij te weinig mocht spelen en er te weinig werd gedacht aan de grote verdiensten die hij voor de Italiaanse kampioensploeg heeft gehad. Voorzitter Silvio Berlusconi riep voortdurend dat hij wilde dat Gullit bleef, maar volgens de speler klonk dat niet echt overtuigend en hij besloot naar Sampdoria te vertrekken. Gisteren speelde de 31-jarige Nederlander voor het eerst met zijn nieuwe club tegen AC Milan en maakte hoogstpersoonlijk het winnende doelpunt, 3-2.

Het was de 78ste minuut in het uitverkochte Stadio Luigi Ferraris. Gullit, rugnummer vier, kreeg aan de rechterkant van het veld de bal op maat aangespeeld door aanvoerder Roberto Mancini. Hij ving 'm op zijn dijbeen op, zette twee stappen, liet de bal twee keer stuiten en schoot met zijn rechtervoet van net binnen het strafschopgebied strak, laag en diagonaal langs de debuterende doelman Mario Ielpo, vervanger van de geblesseerde Rossi.

Gullit leek even in trance, zijn mond bleef lang openstaan, hij zwaaide wild met zijn armen en hij keek naar de hemel. Na afloop wilde Gullit niet over wraak of revanche op Milan spreken. “Revanche is negatief. Dat kan nooit mijn drijfveer zijn.”

Milan-trainer Fabio Capello vond dat alle doelpunten van Sampdoria discutabel waren. De eerste was volgens hem buitenspel, de strafschop was geen strafschop en voor Gullits schot zou er door Mancini hands zijn gemaakt. “We zijn bestolen.”

De klap van de eerste uitnederlaag sinds 19 mei '91 (tegen Bari) kwam ook hard aan bij Milan. De titelhouder, ook zonder Papin, was in de eerste helft oppermachtig en leidde met de rust riant met 2-0 door doelpunten van Albertini en Laudrup. “We wilden net zo spelen als Milan. Dat was fout. We kregen voorin geen bruikbare ballen”, aldus Gullit. In de rust werd besloten anders te gaan spelen. Gullit: “Een beetje op z'n Engels, lange ballen, knokken.”

De voorzichtige Gullit denkt echter niet aan een kampioenschap van zijn team. “Je moet je beperkingen weten. We zijn de eerste helft weggespeeld door Milan en we hebben dik van Juventus verloren.”