Foto: AMSTERDAM - Het is niet alleen exotische ...

Foto: AMSTERDAM - Het is niet alleen exotische waar die wordt verkocht op de 'uitheemse markt' in Amsterdam. De kraampjes op de overdekte Y-markt, een initiatief van Economische Zaken, worden vooral uitgebaat door beginnende ondernemers van niet-Nederlandse afkomst. De officiële opening gisteren, verricht door minister Andriessen (economische zaken), werd even opgeschrikt door een demonstratie van de Centrumpartij '86, die zich keerden tegen het toewijzingsbeleid voor de markt. Er zijn 207 stands, ongeveer tien procent daarvan is nog leeg, en er zijn zes autochtone handelaren. Er staat een Surinaams bakker die Marokkaans brood verkoopt, een ex-Joegoslavische die Indiase doeken verkoopt en een Volendamse visboer met Hollandse haringen. De markthal staat in een woest en ledig stukje stad, bij de westkant van het Centraal Station en is van dinsdag tot en met zondag open. (Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold)