Five Blind Boys

The Original Five Blind Boys of Alabama: The Sermon (Specialty CDCHD 479). Distributie: Sound Products

Dat de vijf blinde 'boys' uit Alabama zich op hun oude dag alsnog faam verwerven - begin november zijn ze opnieuw in Nederland - heeft als voordeel dat ook hun echte jongenswerk nu wordt herontdekt. Een voorbeeld is The Sermon met maar liefst 27 gospelsongs uit de jaren 1952-57, waaronder tien alternate takes en vijftien nieuwe stukken. Dat ze nooit zijn verschenen, kwam misschien door de overvloed; Art Rupe van het Specialty label had in die jaren ook raspaardjes als Lloyd Price, Little Richard en Sam Cooke in zijn stal.

Anders dan de voornoemde artiesten hebben de Boys de stap naar het wereldse lied nooit gemaakt, maar ook toen al was het vaak op het randje. Het titelstuk lijkt meer een parodie dan een echte preek, Swingin' on the golden Gate klinkt heel jazzy, Fix it Jesus riekt naar rock and roll, en voor In the Garden lag zelfs een wereldse versie met 'Oh, Baby' al klaar. Tweede man George Scott was vóór de overstap, maar leadzanger Clarence Fountain en de anderen wilden niet. En waarom ook wel; dat evangelie verkocht toch ook heel aardig? En swingen deed het even hard, niet in de laatste plaats dankzij gastoptredens van in totaal vier dominees, die gedreven getuigden van hun devotie.

Dat deze 'reverends' behalve om hun stem vanwege hun rijbewijs werden uitgenodigd, is zowel ontnuchterend als begrijpelijk. Want of het nu 'Dear God', of 'Oh Baby' is, ook als je blind bent You got to move, anders kom je nu eenmaal nergens.

    • Frans van Leeuwen