ENGELSE ZALMKOEKJES

Op jacht naar wildrecepten stuitte ik op het boek 'Country man's cooking' van W.M.W. Fowler.

De eerste zin in dit curieuze boek dat in 1965 verscheen luidt: “Dit boek is geschreven voor mannen. Mannen die, omdat ze door omstandigheden of uit vrije wil alleen wonen, wel kleine diners willen geven maar ook met hun vrienden willen praten”. Een boek vol anatomische lessen. Er staat precies in wat je met je geschoten of gevangen buit moet doen. De schrijver raadt het gebruik van een bot mes af omdat dat net zoiets is als een automotor die niet starten wil. Een zaag, een bijl en vleeshaken om dieren aan op te hangen worden hartelijk aangeraden. Niets van dat alles is echter nodig om Fowler's zachtmoedige recept (dat ik iets veranderde) voor zalmkoekjes te maken.

250 gram zalmfilet

200 gram gekookte basmati-rijst

3 hardgekookte eieren

2 losgeklopte eieren

2 eetlepels preiringen

1 citroen

bloem

paneermeel

boter

zout,peper

Snijd de rauwe zalm in kleine stukjes. Verkruimel de gekookte eieren. Meng zalm, gekookt ei, rijst, de zeer dun gesneden preiringen, 1 losgeklopt ei en zout en peper naar smaak door elkaar. Vorm hier ballen van ter grootte van een pingpongbal. Druk ze een beetje plat. Rol ze eerst door de bloem, dan door het losgeklopt ei en tenslotte door het paneermeel. Bak deze viskoekjes in boter aan beide kanten lichtbruin en gaar. Geef er partjes citroen bij.

    • Anne Scheepmaker