Drie in Algerije ontvoerde Fransen uit gevangenschap bevrijd

ALGIERS/ PARIJS, 1 NOV. Drie Fransen die een week geleden in Algerije waren ontvoerd, zijn in het afgelopen weekeinde bevrijd. Zeker zeven ontvoerders werden zaterdag gedood bij een gezamenlijke operatie van leger, politie en gendarmerie om de twee mannen onder hen te bevrijden. Onder welke omstandigheden de derde gijzelaar, een vrouw, gisteren vrijkwam, was vanochtend nog niet duidelijk. Officieel werd meegedeeld dat ze “door de ontvoerders is vrijgelaten na pressie van de Algerijnse autoriteiten”.

Volgens de Franse televisie waren de Algerijnse veiligheidsdiensten getipt over de verblijfplaats van de twee Franse mannen, in een villa in aanbouw op ongeveer 20 kilometer van Algiers. Hun bewakers hadden hen vastgebonden, en dreigden hen te vermoorden toen het schieten begon. De gijzelaars wisten zich echter te bevrijden en renden naar hun bevrijders. In een korte verklaring na hun terugkeer in Parijs zeiden ze door hun ontvoerders niet slecht te zijn behandeld. “Onze ontvoerders gaven ons goed voedsel. Ze gebruikten geen enkele vorm van geweld tegen ons”, aldus een van hen.

Een organisatie genaamd Islamitische Gewapende Groep had zich verantwoordelijk gesteld voor de ontvoering van de Fransen, medewerkers van het Franse consulaat in Algiers. In een verklaring die van de groep afkomstig zou zijn, was aangekondigd dat de drie gijzelaars vandaag zouden worden vrijgelaten, op de 39ste verjaardag van het begin van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog tegen Frankrijk. Er is echter van diverse kanten twijfel geuit over de authenticiteit van deze verklaring. Eveneens is twijfel uitgesproken of de Islamitische Groep inderdaad voor de ontvoering verantwoordelijk was.

De ontvoering van de drie Fransen zond schokgolven door de buitenlandse gemeenschap in Algerije. Voor veel buitenlanders vormde zij de laatste stoot die nodig was om het land te verlaten na een reeks ontvoeringen van en moorden op buitenlanders toegeschreven aan moslim-extremisten die vechten voor een islamitisch bewind in Algiers. In de afgelopen weken waren zeven buitenlanders in Algerije vermoord, onder wie twee Fransen en twee Russen.

De Algerijnse president Ali Kafi zwoer zaterdag vóór het nieuws van de bevrijding van de twee mannen bekend werd dat de “terroristenbenden” die Algerijnen en buitenlanders als doelwit hebben gekozen, zouden worden opgepakt en gestraft. De campagne tegen buitenlanders, gekoppeld aan het gestaag toenemende aantal moordaanslagen op Algerijnen, heeft echter juist de druk op de regering verzwaard om concessies te doen aan de moslim-fundamentalisten, die bijna twee jaar geleden door leger en regering van een machtsovername via een verkiezingszege werden gehouden. (Reuter, AP, AFP)