Crisis dreigt in Korea'

SEOUL, 1 NOV. De Amerikaanse minister van defensie, Les Aspin, heeft gisteren gezegd dat een crisis op het Koreaanse schiereiland dreigt in verband met de nucleaire dreiging uit Noord-Korea. Pyongyang moet volledige openheid geven over zijn atoomprogramma, zo meende de Amerikaanse bewindsman in een vraaggesprek met de Korea Times.

“De bal ligt in de de Noordkoreaanse tuin. Als zij een crisis willen vermijden, zullen ze de volgende stap moeten zetten en hun internationale verplichtingen moeten nakomen”, aldus Aspin, die deze week op bezoek gaat naar Seoul en Tokio, waar de Noordkoreaanse dreiging een van de belangrijkste agendapunten zal zijn.

Noord-Korea dreigde eerder dit jaar zijn handtekening onder het Nonproliferatieverdrag (NPV) te zullen intrekken omdat het niet langer wilde meewerken aan de inspecties van zijn nucleaire installaties, waarvan Noord-Korea zelf zegt dat ze alleen voor vreedzame doeleinden zijn. In tweede instantie schortte Pyongyang deze beslissing op, maar het opzeggen dreigt nog steeds. De Verenigde Staten en Noord-Korea hielden daarna bilaterale besprekingen, maar deze hebben tot nu toe niets opgeleverd. Het streng communistische Noord-Korea eist van de VS eerst diplomatieke erkenning; Washington weigert dit omdat het vriendschappelijke betrekkingen onderhoudt met Zuid-Korwa. (AP, Reuter)