Britten verhoren ex-generaal van KGB

LONDEN, 1 NOV. De Britse politie heeft gisteren een voormalige generaal van de KGB vrijgelaten, na hem 24 uur lang te hebben verhoord over zijn rol in de zogenoemde 'paraplumoord' op de Bulgaarse dissident Georgi Markov in 1978.

De generaal, Oleg Kaloegin, werd zaterdag aangehouden op het vliegveld Heathrow. Hij wil in Engeland meewerken aan een film over de Britse inlichtingendienst MI6. Waarom precies hij werd aangehouden en waarover hij is verhoord is door Scotland Yard niet meegedeeld, maar volgens bronnen in Londen had het verhoor van doen met een vraaggesprek waarin de generaal eerder dit jaar heeft gezegd dat de KGB in 1978 heeft meegewerkt aan de moord op Markov.

Georgi Markov, een Bulgaarse schrijver die voor de BBC werkte, werd in Londen vermoord met een gifkogeltje, dat hem met een paraplu in het been werd geschoten. De moord werd naar alle waarschijnlijkheid gepleegd door de Bulgaarse geheime dienst. Wie ervoor verantwoordelijk is geweest is nooit helemaal opgehelderd, ook niet na de omwenteling die in 1989 een eind maakte aan het socialisme in Bulgarije. Dossiers van de Bulgaarse geheime dienst over de zaak zijn verdwenen en een kroongetuige pleegde zelfmoord voor de zaak voor de rechtbank kwam. Kaloegin zei eerder dit jaar dat de KGB de Bulgaren indertijd de apparatuur heeft geleverd waarmee de moord is gepleegd. Vermoedelijk was die uitlating de aanleiding voor de aanhouding en het verhoor.

Kaloegin werkte van 1958 tot 1970 voor de KGB in de Verenigde Staten en klom later op tot hoofd van de Sovjet-contraspionagedienst. In 1990werd hij ontslagen nadat hij had geprotesteerd tegen het feit dat de KGB nog steeds telefoons afluisterde, vakbonden infiltreerde en 'vuile trucs' toepaste in het spionagewerk in het buitenland. (Reuter, AP)