'Blauwhelmen naar bordelen Serviërs'

NEW YORK, 1 NOV. Een aantal militairen van de VN-vredesmacht in Bosnië heeft gebruik gemaakt van door Bosnische Serviërs beheerde bordelen waar Kroatische en moslim-vrouwen werden gedwongen als prostituées te werken. Het ging bij de blauwhelmen om in totaal rond vijftig soldaten uit Canada, Nieuw Zeeland, Frankrijk, de Oekraïne en een niet nader aangeduid Afrikaans land.

Dat is bericht door het blad New York Newsday, dat citeerde uit een officieel onderzoek van de Verenigde Naties naar wangedrag van blauwhelmen in Bosnië. Het onderzoek concentreert zich vooral op beschuldigingen als zouden VN-soldaten zich schuldig maken aan zwarte handel. Maar volgens New York Newsday is tijdens het onderzoek ook het regelmatige bezoek van blauwhelmen aan de bordelen van de Serviërs aan het licht gekomen.

Een van de bordelen zou gevestigd zijn in Sonja's Kon Tiki, een restaurant op ongeveer tien kilometer van Sarajevo. Dat hier een bordeel is gevestigd is al bekend sinds het proces van een Serviër die vorig jaar ter dood werd veroordeeld wegens het verkrachten en vermoorden van Kroatische en moslim-vrouwen die waren gedwongen in het bordeel te werken. Volgens New York Newsday heeft Branislav Vlaco, tot vorig jaar de commandant van een Servisch detentiekamp in de buurt, gezegd dat blauwhelmen naar het etablissement kwamen “om er te eten en te drinken, naar de televisie te kijken en natuurlijk voor de meisjes”. “Ze kwamen enkele keren per week toen ik commandant was”, aldus Vlaco, wiens uitlatigen werden bevestigd door twee andere Serviërs en door negen moslims, die in het detentiekamp hebben gezeten.

Vlaco sprak tegen dat de prostituées in Sonja Kon Tiki tegen hun wil vastgehouden Kroatische en moslim-vrouwen waren, maar New York Newsday citeerde drie vrouwen die zeiden door de Serviërs uit hun huis te zijn gehaald en te zijn opgesloten in het 'restaurant'. (AP)