Beurs kwakkelt in afwachting van kwartaalcijfers

AMSTERDAM, 1 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs betoonde zich vanmorgen richtingloos in afwachting van de derde kwartaalcijfers die Philips, Akzo en KNP BT later deze week publiceren. De aandelenkoersen openden een fractie lager, terwijl de omzetten niet groot waren.

AMSTERDAM De EOE-index van de 24 meest actieve fondsen stond halverwege de ochtend op 383,08 punten, 0,39 punten lager dan het slot van afgelopen vrijdag, toen er halverwege de dag nog een hoogterecord werd geboekt op 387,70 punten. “Ik sluit niet uit dat er - nu we een nieuwe maand beginnen - een kleine correctie komt op de koersstijgingen van de laatste weken”, zei een handelaar die ook sprak van een rustige 'maandagbeurs'.

Of die correctie komt, hangt mede af van de cijfers over het derde kwartaal, waarmee Philips, Akzo en KNP BT deze week voor de dag komen. De afgelopen maanden zijn de koersen van deze fondsen fors gestegen, doordat beleggers ervan uitgaan dat deze bedrijven straks zullen profiteren van een economisch herstel. De cijfers die deze week komen, moeten duidelijk maken of dat herstel inderdaad in zicht is of dat het langer gaat duren dan verwacht. Philips noteerde vanmorgen een dubbeltje lager op 39 gulden, terwijl Akzo zestig cent inleverde op 178,70 gulden. Tot de weinige stijgers behoorden Heineken (een gulden erbij op 202,60 gulden), Koninklijke Olie (20 cent op 199,70 gulden) en Unilever (plus 90 cent op 216,10 gulden).

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio zijn de aandelenkoersen vandaag scherp gedaald. De Nikkei-index van 225 fondsen sloot vandaag bijna 265 punten lager op 19.438 punten, nadat de algemene koersindex zelfs even onder de 'technische' ondergrens van 19.400 punten was gedoken. De laatste keer dat de Nikkei zo'n tik kreeg was op 21 juni van dit jaar, toen de index sloot op 19.212 punten.

Opnieuw was de grote boosdoener de vorige week geïntroduceerde spoorwegmaatschappij JR East, die onder beleggers voortdurend voor verwarring zorgt. Toen het aandeel JR East onder de 500.000 yen dook, besloten institutionele beleggers om hun trein-stukken van de hand te doen waardoor JR East 28.000 yen lager eindigde op 492.000 yen. JR East heeft een zeer neerdukkende werking op de Japanse aandelenmarkt. Sinds het spoorfonds op 26 oktober een notering kreeg op de beurs, is de algemene koersindex maar liefst 871 punten gedaald. Vanmorgen vormde de populariteit van de aandelen in auto-fondsen het enige lichtpunt.