Balten zeggen bij de NAVO te willen

TALLINN, 1 NOV. Estland, Letland en Litouwen willen toetreden tot de NAVO. Dat heeft de voorzitter van het Estse parlement, Ulo Nugis, gisteren gezegd. “Wat Estland betreft, wij willen bij de eerste beste gelegenheid lid van de NAVO worden.

En ik ben er zeker van dat onze buurlanden dezelfde mening zijn toegedaan”, aldus Nugis na afloop van een conferentie van parlementariërs uit de drie landen. Of zijn opvatting gedeeld wordt door de regeringen van de drie landen is onduidelijk. De Estse premier Mart Laar verklaarde tien dagen geleden nog dat zijn land niet klaar is voor toetreding tot de NAVO, omdat deze organisatie zich eerst moet hervormen. Veel Baltische parlementsleden maken zich zorgen over het feit dat de NAVO Middeneuropese landen als Polen en Hongarije een hogere prioriteit geeft dan de Baltische staten. “Als ze ons een lagere prioriteit geeft dat speelt de NAVO tegen wil en dank de Russen in de kaart”, aldus de Letse parlementariër Juris Sinka. (AP)