Andriessen: verlies banen aan Verre Oosten tegengaan

ROTTERDAM, 1 NOV. Minister Andriessen (economische zaken) is bezorgd over het verlies van werkgelegenheid in Nederland doordat bedrijven activiteiten als administratief werk en hoogwaardig onderzoek uitbesteden aan lage-lonenlanden.

Voor de KRO-televisie zei hij gisteravond in gesprek te zijn met de KLM, met banken en verzekeringsbedrijven die overwegen diensten uit te besteden in het Verre Oosten.

FNV-voorzitter Stekelenburg zei in dezelfde uitzending dat dit verschijnsel Nederland tienduizenden banen kan kosten. “Een kwalijke zaak als je die banen zomaar laat gaan”, aldus Stekelenburg.

Volgens een woordvoerder van Andriessen waarschuwt de minister voor het fenomeen van de 'globalisering' (het ver over de grenzen kijken naar goedkopere produktiemogelijkheden), waar Nederland zich tegen zou moeten wapenen door ingrijpende maatregelen om produktiekosten en collectieve lasten te verlagen.

Maar Andriessen is tegen elke vorm van protectie van de Nederlandse of Europese markt. De concurrentiepositie van Nederland moet verbeteren, vindt hij, anders is aan uitbesteden van werk dat hier te duur wordt niet te ontkomen. De minister hamert op de noodzaak van betere scholing van werknemers, verlaging van het minimumloon, flexibelere arbeidsmarkt en werktijden en een veel efficiënter en goedkoper stelsel van sociale zekerheid.

Een woordvoerder van de FNV in Amsterdam zei dat de vakcentrale wèl veel ziet in een tijdelijke vorm van protectionisme, zoals onlangs is bepleit door prof. A. van der Zwan. “Veel bedrijven willen wel de lusten maar niet de lasten van een vestiging in Nederland. Als we de werkgelegenheid hier of in elk geval in Europa willen houden, betekent dit dat die bedrijven nationaal en Europees moeten denken, en niet moeten globaliseren”, aldus de FNV-woordvoerder.

De KLM maakte in juli bekend mogelijkheden te bestuderen voor het overhevelen van administratief en automatiseringswerk naar India. De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair heeft haar vrachtadministratie al naar dat land overgebracht.

Philips besloot in maart de produktie van eenvoudige elektronische apparatuur van Hasselt (België) naar het Verre Oosten te brengen. Een Philips-vestiging in Dendermonde met 200 werknemers is afgeslankt omdat de produktie van luidsprekers is verplaatst naar Maleisië.