Zowel Chevron als Phillips op lager kwartaalresultaat

De kwartaalresultaten van Amerikaanse olieconcerns blijven een wisselvallig beeld geven.

Nadat Exxon, Unocal, Ahsland en Amoco een winststijging in het derde kwartaal lieten zien, kwamen Amerada Hess en Arco op een verlies uit en behaalden Chevron en Phillips Petroleum allebei lagere kwartaalresultaten dan die van een jaar geleden.

Chevron presenteerde over het derde kwartaal een 11 procent lagere winst. De winst van Phillips Petroleum zakte in het afgelopen kwartaal met 61 procent in.

Chevron boekte in de periode juni-september een winst van 420 miljoen dollar tegen 467 miljoen dollar in de overeenkomstige periode in 1992. Hierin zijn bijzondere lasten meegerekend ten bedrage van 145 miljoen dollar. De omzet verminderde van 10,3 miljard tot 9,2 miljard dollar.

Over de eerste negen maanden bedroeg de winst van Chevron 971 miljoen dollar tegen 481 miljoen dollar in dezelfde periode van 1992. De omzet verminderde van 29 miljard dollar tot 28,2 miljard dollar.

Phillips Petroleum boekte in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst van 41 miljoen dollar tegen 105 miljoen dollar in de overeenkomstige periode van 1992. De omzet nam toe van 3,1 miljard dollar tot 3,2 miljard dollar. In het 61 procent lagere kwartaalresultaat is een buitengewone last verrekend van 20 miljoen dollar voor de afschrijving van een verbrandingsoven. Zonder die last is het resultaat met 42 procent gedaald.