Wathey gearresteerd wegens corruptiezaak

WILLEMSTAD, 30 OKT. De politie op Sint Maarten heeft gisteravond de leider van de Democratische Partij Claude Wathey (67) aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een groot corruptieschandaal. Wathey gold veertig jaar lang als de ongekroonde koning van Sint Maarten.

Van het voornemen om hem terstond over te vliegen naar Curaçao om hem daar op te sluiten in de strafgevangenis werd afgezien omdat hij medische klachten had. Vandaag wordt bezien of hij alsnog naar Curaçao wordt gevlogen om te worden verhoord door de rechter-commissaris.

Wathey is de vierde verdachte die is gearresteerd in verband met een corruptieschandaal rond de uitbreiding van de haven en het vliegveld van Sint Maarten. In het strafrechtelijk onderzoek dat in de zomer werd geopend door het Antilliaans openbaar ministerie, daarin bijgestaan door Nederlandse politie-deskundigen, werden twee weken geleden oud-gezaghebber Ralph Richardson, luchthavendirecteur Frank Arnell en Watheys zoon Al gearresteerd. Al Wathey was president-commissaris van het luchthavenbedrijf. Het beroep tegen hun insluiting is door het Hof van justitie verworpen. Gisteren is besloten om in het belang van het onderzoek hun voorarrest met nog eens acht weken te verlengen.

Wathey is aangehouden nadat verscheidene getuigen voor hem belastende verklaringen hadden afgelegd. Hij heeft van meet af aan een prominente rol vervuld bij de twee projecten, die door tussenkomst van de met hem bevriende hotelier Rosario Spadaro door Italiaanse banken en bouwbedrijven van twijfelachtige reputatie zouden worden gerealiseerd. In het luchthavenproject is dertig miljoen gulden uitgekeerd zonder dat er iets tot stand is gebracht.

Wathey heeft veertig jaar lang een zware stempel gedrukt op het politieke leven van Sint Maarten en de Nederlandse Antillen. Tot drie jaar geleden kwam zijn Democratische Partij bij elke verkiezing weer als grootste uit de bus. Het was een publiek geheim dat Wathey gemeenschapsgelden gebruikte om stemmen te winnen.