Volleybalvrouwen dicht bij WK '94

SZOLNOK, 30 OKT. De volleybalsters van Letland vormen de laatste hindernis voor het Nederlands team op weg naar de wereldtitelstrijd in 1994. Oranje won gisteren in Szolnok het tweede kwalificatieduel. Na Polen werd ook Hongarije met 3-0 verslagen, waardoor het treffen met Letland vandaag moet beslissen welk team volgend jaar in oktober naar Brazilië mag reizen.

Hongarije werd na een achterstand van 2-4 in de eerste set, binnen een uur weggespeeld. De setstanden waren 15-5, 15-7 en 15-3. Eerder op de dag had Letland zich eveneens van de tweede overwinning verzekerd door Polen met 3-1 te verslaan.

Het tweede duel vormde voor de Oranje-vrouwen een ideale opwarmer voor de beslissende wedstrijd op zaterdag. Vooral de blokkering, tegen de lange speelsters van Letland van cruciaal belang, werkte tegen Hongarije optimaal. Erna Brinkman speelde daarbij vooral in de eerste set een belangrijke rol aan het net.

Tegenvaller voor de debuterende bondscoach Bert Goedkoop was het uitvallen van passer Cinthy Boersma. Ze ging in de tweede set, bij een voorsprong van 8-3, door haar enkel en werd vervangen door Kirsten Gleis. Na afloop bleek het met de blessure bij de basisspeelster mee te vallen.