Teleurstelling in Amsterdam na keuze bank

ROTTERDAM, 30 OKT. Financieel Nederland heeft gisteren teleurgesteld maar niet verrast gereageerd op de keuze van Frankfurt als vestigingsplaats voor het Europees Monetair Instituut, de voorloper van de Europese centrale bank.

“Jammer, maar niet onverwacht”, reageerde F. Hoogendijk, oud-Amro-bankier en voorzitter van de stichting Amsterdam Financieel Centrum. “Amsterdam was natuurlijk het beste geweest, maar ik vind het vooral spijtig dat Londen de bank niet heeft gekregen. Een instituut van dergelijk belang hoort thuis in het financiële hart van Europa. Frankfurt is een slechte keus.”

Hoogendijk vindt dat met de vestiging van de bank de concentratie in Frankfurt wel erg hoog wordt. “Als naar de chantagetactiek kijkt die de Duitse minister Waigel heeft toegepast om de bank te krijgen, dan vind ik dat geen goed voorteken.”

De stichting Amsterdam Financieel Centrum is overigens wel blij dat de bank naar Frankfurt is gegaan en niet naar Bonn, waar de Europese bank Amsterdam meer had kunnen schaden.

Ook voorzitter drs. B.F. baron van Ittersum van de Amsterdamse effectenbeurs reageerde teleurgesteld. Hij noemde de keuze van vestiging “geen Europees, maar een Duits resultaat”.

ABN Amro zou zeer verheugd zijn geweest als de ECB in Amsterdam was gekomen. ABN Amro-bestuurder Meys noemde het onlangs nog de enige rechtvaardige keuze, omdat in Amsterdam de enige echt onafhankelijke centrale bank zou zetelen. 's Lands grootste bank blijft erbij dat Amsterdam de beste vestigingsplaats was geweest. De bank had bovendien graag haar panden aan de Herengracht en het Rembrandtplein in Amsterdam aan de nieuwe Europese bank verkocht.

Onze correspondent in Bonn meldt dat de eerste officiële reacties in Frankfurt uit de politieke en de financiële wereld gisteravond, net als de berichtgeving voor radio en televisie, verheugd waren maar niet uitbundig. “We zijn steeds heel voorzichtig te werk gegaan. We beseften na de Duitse eenwording heel goed dat een agressieve aanpak gezien de stemming bij onze Europese buren averechts gewerkt zou hebben”, zei een woordvoerster van het stedelijk bureau voor economische promotie.

In lijn daarmee leken de commentaren van de handelsbanken. “Onze pleidooien voor monetaire stabiliteit en discipline moeten we hier nu zelf ook gaan waarmaken”, zei het directielid Jürgen Sarazin van de Dresdner Bank. Een woordvoerder van de Deutsche Bank: “De bezwaren in de Duitse bevolking tegen de uiteindelijke afschaffing van de D-mark zullen door dit besluit zeker kleiner worden”.

Frankfurt, dat als gemeente zwaar in de financiële zorgen zit, herbergt nu behalve de Bundesbank en de effectenbeurs zo'n 400 hoofdkantoren en filialen van Duitse banken. Er werken nu zo'n 6500 mensen in de bankwereld. De bijnaam “Mainhatten” dankt de stad aan de wolkenkrabbers in het centrum van grote banken als de Deutsche Bank, de Dresdner Bank en de Commerzbank (de nummers een, twee en drie in de Duitse bankwereld). De nieuwe Europese bank, waar rond het jaar 2.000 omstreeks 3.000 mensen zullen werken, wordt gevestigd in het gebouw waarin in de nazi-tijd het hoofdkantoor van de chemie-gigant IG Farben zat.