Schandalen blijven Takeshita achtervolgen

TOKIO, 30 OKT. De vroegere Japanse premier Noburu Takeshita heeft steekpenningen aangenomen van een groot bouwbedrijf dat het middelpunt vormt van het jongste omkoopschandaal in Japan. Dat meldde de krant Asahi Shimbun gisteren.

Takeshita, premier van 1987 tot 1989 toen hij moest aftreden wegens betrokkenheid bij het zogeheten Recruit-schandaal, zou in het geheim geregeld geld gekregen hebben van het bedrijf Kajima, het op een na grootste bouwbedrijf van Japan. Asahi Shimbun meldt, onder aanhaling van bronnen bij het onderzoek naar de omvangrijke fraude in de bouwwereld, dat Takeshita sinds 1989 iedere zes maanden giften van vijf tot tien miljoen yen (86.000 tot 173.000 gulden) kreeg van adjunct-directeur Shinji Kiyoyama van Kajima Corp.

Takeshita heeft de aantijgingen van de krant tegengesproken. Zijn kantoor wijst erop dat hij sinds 1984 geen banden meer heeft met Kiyoyama. Deze werd dinsdag gearresteerd omdat hij twintig miljoen yen (347.000 gulden) smeergeld betaald zou hebben aan de vroegere gouverneur van de regio Ibaraki om opdrachten in de wacht te slepen. Twee dagen later werden twee hoge functionarissen van Kaijima gearresteerd die ervan verdacht werden bewijsmateriaal te hebben vernietigd van de vermeende omkooppraktijken van het bedrijf waarvan talloze politici geprofiteerd zouden hebben.

Kajima is een van de zes bouwbedrijven die betrokken zijn bij het snel aanzwellende omkoopschandaal, dat tot nu toe twee regionale gouverneurs en twee burgemeesters hun baan heeft gekost.

In Japan deden al jarenlang geruchten de ronde over de enorme corruptie in de bouwwereld. Pas met de arrestatie van Shin Kanemaru, de kingmaker van de Liberaal-Democratische Partij (LDP) die in maart opgepakt werd wegens belastingfraude en corruptie, kregen de autoriteiten documenten in handen waarmee zij de omkooppraktijken in de bouw konden aanpakken. De LDP regeerde tussen 1955 en juli van dit jaar onafgebroken. Ex-LDP'er Takeshita slaagde er overigens bij de verkiezingen in juli in als onafhankelijke kandidaat een zetel te veroveren. (AP)