Penguin stopt verspreiding roman Leavitt

LONDEN, 30 OKT. De Engelse uitgeverij Penguin heeft op last van de rechtbank toegezegd de roman While England Sleeps van de jonge Amerikaanse schrijver David Leavitt voorlopig niet te distribueren in Groot-Brittannië. Leavitt zou zondag een promotietournee in Engeland beginnen.

De 84-jarige dichter Stephen Spender, een goede vriend van W.H. Auden en Christopher Isherwood, had via de rechter om een verspreidingsverbod gevraagd omdat de plot van het boek volgens hem overgenomen is van zijn in 1951 verschenen autobiografie World within World.

Leavitts boek kwam al vorige maand uit in Amerika. Daarin wordt het verhaal verteld van een liefdesaffaire tussen de upper class Engelse schrijver Brian en de spoorwegarbeider Edward. Edward komt erachter dat Brian hem met een vrouw bedriegt en vertrekt naar Spanje om aan de kant van de communisten te vechten in de burgeroorlog. Vol schuldbesef reist Brian hem achterna en redt hem van de gruwelen van oorlog.

Volgens de Engelse dichter James Fenton, die het vrijdag voor Spender opnam in een artikel in The Independent, heeft Leavitt zich niet alleen de inhoud van Spenders boek toegeëigend, maar ook van Isherwoods Christopher and His Kind. Fenton noemt Leavitt een fantast die alleen maar expliciete seks aan het verhaal heeft toegevoegd: “Everyone has a big dick and comes exorbitantly all over everyone else. This is his contribution to the raw material.” (Reuter)