Opinie

    • Youp van ’t Hek

Paranoia

De professionele criminaliteit infiltreert in de Amsterdamse politiek. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Ook landelijk schijnen de grootste hasjpooiers een poging te doen om een kamer met Bert de Vries te delen of om met Hanja een strookje te carpoolen op haar Muidense speeltje op de A-1. In Arnhem heeft men op het laatste moment de heroïne-mafia kunnen weren uit de gemeenteraad en Nederland staat op het punt om overgenomen te worden door de meest verschrikkelijke drugs-syndicaten.

Wat deed Lubbers in het verre oosten? Wordt de Kalverstraat een wisselkantoortjesgalerij? Is Amsterdam niet nu al één grote witwassalon? Was de loting Ajax-Besiktas toeval? Of zit de koning van Schalke 04 zo diep geïnfiltreerd in de UEFA dat hij de hand heeft gehad in de loting en probeert hij via de PKK, die op het punt staat een meerderheidsbelang in het nieuwe Ajax-stadion te krijgen, een lening los te peuteren en waarom ging Youri Mulder deze zomer ver beneden zijn prijs naar de Duitse Bundesliga-club? Is United Bus failliet omdat de Roomse directie weigerde mee te werken aan geheime smokkeldepots onder de zittingen waar minimaal vier kilo coke in kan?

Wat weet Nordholt van de zaak Epe? Waarom is dat de enige zaak waar hij over zwijgt? Heeft hij met Yolande misschien ook.....???? Waarom speelt Feijenoord vlak aan de Duitse grens met 1-1 gelijk? Zit Prins Bernhard in het Roemeense Caritas-project? Trix had een herfstvakantietje met Claus en kinderen gepland, maar heeft deze op het laatste moment afgeblazen. De toestand in het land is te verward. Wat moet haar eigen zoon met een vliegbrevet?

Ik durf bijna tegen niemand meer te praten en wantrouw al een bericht over twee gestolen C&A-trailers. Niks kledingdieven, denk ik dan. Daar is meer aan de hand. Waarom studeert de hoofdredacteur van het blaadje Weekend rechten? Wordt zij de nieuwe minister van WVC en spreekt zij ons dan alleen nog toe via RTL-5 dat dan inmiddels door Zweedse investeerders is overgenomen van de Luxemburgse blootjodelaars, die zich jaren verschuild hebben onder de noemer 'rekkelijken'?

Waarom moest Frits Korbach hals over kop uit het kotterrijke dorp Volendam vertrekken en wat hebben Wim Jonk en zijn Milanese relaties hier mee te maken? Nee, ik heb geen last van paranoia. Het is een kwestie van verbanden leggen. Waarom liet Tjerk Westerterp zich uiterst principieel in het bijzijn van vierhonderd fotografen bekeuren op de Gooise carpoolstrook en heeft hij al die jaren bij de heel wat louchere Optiebeurs nooit een agent binnengelaten? Stond er op dat moment een hasj-transport in de file bij Muiden en was dit een afleidingsmanoeuvre?

Niets verbaast mij meer! Nederland is verkocht, verpatst en verkwanseld. Leon Melchior wordt premier, Cootje Greep begint een medisch pretpark, Harrie Mens gaat op Financiën en Jan des Bouvrie zet een nieuw ameublementje in de Tweede Kamer. Willem Bol wordt staatssecretaris op Economische Zaken, de KLM gaat zes keer per dag op Colombia vliegen, de regering wordt van Den Haag overgeplaatst naar Aruba en Vanessa gaat Ontwikkelingssamenwerking doen omdat zij geadopteerde kinderen heeft. Henk van der Meijden gaat Den Haag Vandaag presenteren en Ria Lubbers begint een Grand Café in het oude gebouw van de Tweede Kamer.

Of valt het allemaal nogal mee? Blijft het gewoon bij burgemeester Vossen van Juinen die voor anderhalve ton een bungalow van drie miljoen liet neerzetten omdat èn de aannemer èn de elektriciën èn de loodgieter èn de stratenmaker èn de kozijnenboer èn de keukenmeneer èn de tegelzetter èn de tuinman hem een Katholiek vriendendienstje hebben bewezen? En zijn we na de Maastrichtse wethouders, plus die uit het Limburgse Landgraaf en dan ook nog de verdachte burgemeester Riem van Ter Weksel helemaal klaar?

Of is dat het topje van de ijsberg en heeft Nordholt tien jaar te laat geroepen?

Nee, dat heeft gewoon niks met Nederland te maken.

Dat is Limburg en dat is heel wat anders.

    • Youp van ’t Hek