Nederlandse is na vrijspraak opnieuw opgepakt

ROTTERDAM, 30 OKT. De Nederlandse Maria Krol (60), gisteren door het Hooggerechtshof van Singapore vrijgesproken van drugssmokkel, is opnieuw gearresteerd. Ze is ditmaal aangehouden op verdenking van het gebruik van heroïne. Krol was voor de smokkelzaak vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In een vraaggesprek met Radio Nederland Wereldomroep meldde Krols 'sociaal adviseur' G. van Bladel gisteren dat Krol, onmiddellijk na haar vrijspraak, verzocht werd haar paspoort en vliegticket op te halen bij het emigratiebureau in het centrum van de stad. Daar bleek dat volgens het computersysteem Krol nog altijd gezocht wordt op verdenking van het gebruik van heroïne. Na haar arrestatie is ze op borgtocht vrijgelaten. Vanmiddag dient ze opnieuw voor te komen en volgens Van Bladel is het vooralsnog onduidelijk of hier sprake is van een juridische vergissing of van een nieuwe strafzaak tegen de Nederlandse.

Van Bladel bevestigde tegenover de Wereldomroep dat de urine van Krol bij haar arrestatie in 1991 volgens de plaatselijke autoriteiten 'heroïne-positief' was bevonden. “Maar ze is twee jaar lang uitsluitend beschuldigd van smokkel van heroïne. De rechter had destijds al in een vroegtijdig stadium van haar proces bevestigd dat er van een aanklacht wegens gebruik geen sprake was”, aldus Van Bladel.

Krol werd in april 1991 in Singapore gearresteerd nadat agenten van de narcoticabrigade 1,6 kilo heroïne hadden aangetroffen in een pakket machine-onderdelen dat zich op haar hotelkamer bevond. Haar veronderstelde medeplichtige, de 36-jarige Nigeriaan P. Johnson, werd eveneens gerarresteerd. Op zijn hotelkamer lag ruim 330 gram heroïne.

In Singapore zijn rechters verplicht bij smokkel van meer dan 15 gram heroïne de doodstraf op te leggen. Die verplichte doodstraf is internationaal herhaaldelijk bekritiseerd omdat het de rechters onmogelijk maakt rekening te houden met de ernst van het delict en met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Gisteren ontkende Krol tijdens de zitting dat zij wist dat er destijds drugs in haar bagage zaten. “Ik wist niet dat er iets in de onderdelen verstopt zat. Ik wist niet dat het me mijn leven zou gaan kosten”, vertelde Krol huilend aan rechter Lai Kew Chai.

Krol en Johnson werkten voor een Nigeriaanse handelsmaatschappij. Voordat ze naar Singapore kwam, bezocht Krol de Thaise hoofdstad Bangkok. Daar kreeg ze het verzoek machineonderdelen mee te nemen naar Singapore. Vervolgens zou ze die per vliegtuig naar Nigeria moeten verzenden. Johnson, die zich al in Singapore bevond, zou Krol bij de verdere afhandeling helpen.

Een woordvoerder van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) liet eerder weten dat van “een duidelijke heroïne-route” sprake is, waarbij de drugs vanuit Pakistan en Thailand via Nigeria naar de Verenigde Staten worden gesmokkeld. In toenemende mate zouden daarbij blanke, Europese koeriers worden geworven omdat die minder snel tegen de lamp lopen dan Nigerianen.

Eerder dit jaar werd de Nederlandse ingenieur Johannes van Damme (57) in Singapore ter dood veroordeeld wegens smokkel van 4,3 kilogram heroïne. Van Damme heeft beroep aangetekend, maar de kans dat hij dat wint, wordt niet hoog aangeslagen.

Twee weken geleden veroordeelde de rechtbank in Singapore een 29-jarige vrouw uit Hong Kong wegens drugssmokkel ter dood. Zij had ruim vier kilo heroïne bij zich. Singapore veroordeelde sinds 1975, toen de stadstaat strenge maatregelen tegen de drugshandel afkondigde, 42 personen tot de strop.