Moskou: golf van moorden op winkeliers

MOSKOU, 30 OKT. Zeker tien kioskhouders of winkeliers zijn in de afgelopen drie dagen vermoord in Moskou.

Dat meldde de krant Nezavissimaja Gazeta gisteren. De slachtoffers werden met vuurwapens om het leven gebracht door onbekenden. De meeste slachtoffers zijn ondernemers die niet zijn ingegaan op eisen van afpersers. De krant meldt als voorbeeld de moord op een bedrijfsleider en twee medewerkers nadat ze geweigerd hadden aan een groep hen onbekende gewapende mannen 10 miljoen roebel (circa 20.000 gulden) af te staan. De drie mannen werden dinsdag in hun kantoor doodgeschoten. Een zakenman die verscheidene kiosken in de buurt van een Moskous station exploiteert, werd dinsdag voor zijn woning doodgeschoten en beroofd van de dagopbrengst. De serie moorden volgt op het opheffen van de noodtoestand en de avondklok op 18 oktober. De Moskouse autoriteiten zeiden de na de rebellie van het parlement afgekondigde uitzonderingsmaatregelen te hebben aangewend voor de bestrijding van de criminaliteit in de Russische hoofdstad. Tienduizenden mensen zijn aangehouden en circa 12.000 van hen zijn uit Moskou gezet. (AP, Reuter)