Minister D'Ancona wil lage btw voor cultuur

AMSTERDAM, 30 OKT. Minister d'Ancona (WVC) heeft de regering voorgesteld op korte termijn het btw-tarief op cultuuruitingen als film, musea en podiumkunsten te verlagen naar zes procent. D'Ancona zei dit donderdag tijdens de btw-studiedag van de Nederlandse Federatie Cinematografie (NFC) in theater Tuschinski in Amsterdam. Bij gelijkblijvende entreeprijzen levert het verlaagde tarief de theaters, musea en bioscopen 15 miljoen gulden op die kunnen worden gebruikt voor de verbetering van de kwaliteit geluid, service enzovoort.

Nederland is een van de weinige landen in Europa die het hoge btw-tarief van 17,5 procent voor filmvertoningen hanteren. In landen als België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië geldt het lage tarief van zes procent. Uit een rapport van het onderzoeksbureau Moret, Ernst en Young dat vorig jaar verscheen, blijkt dat de verlaging van het btw-tarief een stimulans betekent voor de cultuur.

Tijdens de studiedag verklaarde d'Ancona het niet eens te zijn met het voorstel van de Franse regering, de Europese filmcultuur uit te sluiten van de GATT-overeenkomst. Wel ziet zij graag dat een specifieke regeling voor cultuur in het toekomstige GATT-verdrag wordt opgenomen, die de culturele identiteit beschermt. De meerderheid van de EG-lidstaten is het daar mee eens, aldus de bewindsvrouw.