JAN KALFF; Bankier van de oude stempel

ABN Amro heeft gistermiddag een einde gemaakt aan de geruchtenstroom wie bestuursvoorzitter mr. R. Hazelhoff op de aandeelhoudersvergadering van 6 mei volgend jaar mag opvolgen.

Sinds meer dan een jaar wees alles in de richting van mr. P.J. Kalff. En gisteren bleek: de oud-ABN'er wordt inderdaad de eerste man van de bank. Geheel conform de traditie van de ABN werd de benoeming een half jaar voor het moment suprême bekendgemaakt.

Geruchten dat na Amro's Nelissen en ABN's Hazelhoff weer een topman uit de Amro-stal zou worden gerecruteerd bleken ijdel. Lange tijd werd voor de post oud-Amro-bestuurder Meys genoemd. Deze flamboyante bankier treedt van alle elf ABN Amro-bestuurders het meest naar buiten. Kalff geldt als een bankier van de oude stempel die zelden in publiciteit treedt. Als uitzondering op de regel hield hij onlangs gesprekken met de Financial Times, de Herald Tribune en deze krant. Daarin benadrukte hij dat ABN Amro na Nederland en de Verenigde Staten een derde thuismarkt in Europa zoekt.

De kansen voor Meys op de hoogste plaats zijn overigens niet verkeken: hij is zes jaar jonger dan Kalff.

In april gaf het bestuur van de bank voor het eerst aan hoe het toekomstige bestuur eruit zou moeten zien. Oud-Amro-bestuurder en bestuurder van de divisie binnenland, M.J. Drabbe, werd naast Kalff geplaats bij de divisie buitenland. Daardoor kon Kalff tijd vrijmaken om zich in te werken voor de functie als voorzitter.

Kalff heeft zijn nieuwe positie mede te danken aan zijn lange bestuurscarrière. De op 12 mei l937 in Amsterdam geboren bankier kwam al in 1977 in het bestuur van ABN en verwierf spoedig de bijnaam 'het gouden kalf' ter onderscheiding in de familie, die met de twee jaar oudere ABN Amro-directeur-generaal G.J. Kalff ook een 'zilveren kalf' kent.

De andere kanshebber bij ABN Amro, Meys, maakt intussen een rondtocht door de bank. Hij verliet de met drie bestuurders zwaarst bezette divisie 'investment banking and global clients' om leiding te gaan geven aan de grote divisie binnenland.

Runner-up voor de verre toekomst is oud-Amro-bestuurder mr. R.W.J. Groenink. Met zijn 44 jaar is hij nog zes jaar jonger dan Meys. Hij was als bestuurslid mede-verantwoordelijk voor de divisie van Meys en kreeg in mei verantwoordelijkheden voor de divisie kredieten, met als afgeleide de belangrijkste commissie van de bank, het Concern Krediet College. Deze divisie staat nu nog onder leiding van mr. J.H. Geertsema (ABN), maar wanneer deze tegelijk met Hazelhoff komend jaar met pensioen gaat, zal Groenink daar de scepter mogen zwaaien.

    • WABE van ENK