Hoogovens intrigeert stijgende beurs; KLM verliest flink door twijfel over slagen Europese luchtvaartfusie

AMSTERDAM, 30 OKT. Naast het nieuwe record van 386,03 punten dat de EOE-index dinsdag bereikte, raakten handelaren en beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs de afgelopen week opnieuw geïntrigeerd door de vraag wat er precies met Hoogovens aan de hand is.

Gisteren weigerde het IJmuidense staal- en alluminiumconcern commentaar op beursspeculaties dat Hoogovens een aandelenemissie voorbereidt. Hoogovens herhaalde dat het als beursgenoteerde onderneming altijd de mogelijkheden bekijkt om nieuw kapitaal aan te trekken. De speculatie over een aandelenemissie van Hoogovens werd echter sterk aangewakkerd door een koopadvies van het Amerikaanse effectenhuis Goldman Sachs, dat het fonds nog steeds als een sterke koop afficheert.

Goldman Sachs gaat er van uit dat Hoogovens, dat vorig jaar nog een verlies leed van 590 miljoen gulden, in staat zal zijn de huidige staalcrisis te overbruggen. Ondermeer dankzij een 'stand by'-krediet van een miljard gulden van de banken. Dinsdag kwam Hoogovens in het nieuws door de verkoop van zes bedrijven die niet direct met de produktie van staal en alluminium te maken hebben.

Maar of Hoogovens het met het nieuw verkregen kasgeld redt, blijft vooralsnog een open vraag. Ook dat wakkeert de speculatie over een aandelenemissie aan. De toekomst van Hoogovens hangt echter in sterke af van 18 november, wanneer de Europese Commissie een besluit moet nemen over een saneringsplan voor de totale Europese staalindustrie. Met name landen als Spanje en Italië, die voor miljarden hun noodlijdende staalbedrijven met staatssteun op de been houden, lopen uit de pas. Wanneer Brussel echter geen overeenstemming bereikt over het terugbrengen van de overcapaciteit in de Europese staalindustrie, dan zijn Krupp en Hoogovens volgens staaldeskundigen de eerste serieuze kanshebbers om er in de huidige malaise aan onderdoor te gaan.

Een concurrent van Hoogovens als British Steel heeft zijn zaken door een reorganisatie eind jaren tachtig financieel redelijk op orde, evenals het Franse Usinor en een aantal Duitse staalbedrijven. Maar Hoogovens ligt aan het infuus van de banken. De koers van het fonds bleef deze week nog redelijk op peil. Gisteren sloot Hoogovens op 42,40 gulden, slechts zes dubbeltjes lager dan vorige week.

De KLM maakte een paar onrustige dagen mee op de beurs. De koers had te lijden onder een stroom geruchten over het mogelijke afketsen van de fusiegesprekken tussen de Nederlandse luchtvaartmaatschappij en SAS, Swissair en Austrian Airlines. De twijfel of het ooit tot een fusie van de vier Europese maatschappijen zal komen groeide nadat een Swissair-topman zich deze week opvallend negatief uitliet over de Amerikaanse KLM-partner Northwest Airlines.

Het slagen van 'Operatie Alcazar' hangt af van de Amerikaanse partner die de alliantie kiest. Swissair wil Delta Airlines, waarin het een belang heeft van vijf procent. KLM pleit voor Northwest waarin sinds 1989 honderden miljoenen dollars zijn geïnvesteerd in ruil voor een belang van 20 procent. De koers van KLM leed onder de onrust en was deze week de grootste verliezer onder de hoofdfondsen op het Damrak. De koers daalde bijna acht procent tot 39,70 gulden gistermiddag.

Ook de koers van het Rotterdamse transportconcern Nedlloyd stond onder druk. De aankondiging van Nedlloyd dat het off-shore-dochter Neddrill wil verkopen, viel slecht bij de beleggers. De koers verloor ruim zeven procent en sloot gisteren op 48,90 gulden.

Opvallend was de verdere opmars van het aandeel Philips, met relatief grote omzetten. Volgens beurshandelaren gelooft een aantal grote beleggers op langere termijn in het herstel van de elektronicagigant.

    • Marc Serné