Grafiek: Naar de televisie kijken of de radio ...

Grafiek: Naar de televisie kijken of de radio luisteren is in Nederland goedkoper dan in andere Westeuropese landen.

Een huishouden met één kleurentelevisie en één radio in Nederland is 178 gulden kwijt aan kijk- en luistergeld. Ook Frankrijk en Italië zijn goedkope landen om voor de televisie te zitten. Het duurst is Zwitserland; een huishouden is daar ruim 490 gulden kwijt als het legaal voor de televisie wil hangen.

De dienst kijk- en luistergeld van de PTT haalde vorig jaar ongeveer 924 miljoen gulden op, ruim 100 miljoen meer dan in 1991. Als oorzaak van deze stijging noemt het Commisariaat voor de Media de stijging van het tarief met 6 gulden en de actie tegen zwartkijken die in 1992 is begonnen. Het geld dat de PTT ophaalt wordt gestort in de omroeppot van het ministerie van WVC, waarin ook de reclamegelden van de STER terechtkomen. Uit deze pot worden de zendgemachtigden gefinancierd.

13 november 1987

    • Niek den Tex