Ex-vrouw Soekarno nu naakt te zien

JAKARTA, 30 OKT. Wie al jaren fantaseert hoe Ratna Sari Dewi Soekarno eruit ziet zonder haar dure toiletten, kan nu zijn dromen toetsen aan de 'werkelijkheid'. In Tokio verscheen deze week een prijzig kijkboek met naaktfoto's van Indonesiës meest omstreden society-figuur. De vijfde echtgenote van wijlen president Soekarno, een voormalige Japanse nachtclub-hostess die destijds de Indonesische nationaliteit aannam, telt inmiddels 53 lentes. Het fotoboek verschijnt voorlopig alleen in Japan, maar uitgever Scora liet er meteen honderdduizend drukken.

Dewi zelf is ervan overtuigd dat het een bestseller wordt, vertelde ze over de telefoon aan een verslaggever van het Indonesische weekblad Editor. Toen die opperde dat mevrouw Soekarno het wellicht om de centen had gedaan, gooide ze boos de hoorn op de haak. Nadat hij driemaal zijn excuses had aangeboden wilde de nukkige diva nog net kwijt dat het project haar louter had aangetrokken “om zijn esthetische merites'. Ze zei groot vertrouwen te hebben in de Japanse fotograaf Hideki Fuji, die naam maakte met zijn portretten van dames in kimono.

Dewi Soekarno is in Indonesië 23 jaar na de dood van haar echtgenoot nog steeds goed voor een omslagverhaal. Vorig jaar haalde ze de voorpagina's toen ze tijdens een cocktail-party in de Verenigde Staten haar champagne-glas in het gelaat van een gefortuneerde Filippijnse drukte, toen die een schampere opmerking maakte over Dewi's voorkomen. Dat kwam haar te staan op enkele maanden in een Amerikaanse cel. In september kwam ze in het nieuws met het dreigement dat ze haar Indonesische nationaliteit zou inruilen voor de Japanse als de regering geen schadevergoeding zou betalen voor haar twee huizen in Jakarta en Bogor. Die heeft ze ooit cadeau gekregen van Soekarno en werden na diens dood door het leger in beslag genomen.

    • Dirk Vlasblom