EG eist doorgang konvooien met voedsel in Bosnië

BRUSSEL, 30 OKT. De EG-regeringsleiders eisen van de strijdende partijen in Bosnië vrije en veilige doorgang van voedselkonvooien. In een verklaring gisteren na afloop van de Europese top in Brussel, dragen zij EG-onderhandelaar Lord Owen op hiertoe een akkoord met de strijdende partijen te sluiten.

De regeringsleiders verwijzen naar eerdere besluiten van de NAVO en de EG om mogelijk geweld te gebruiken. Europa is bereid “alle adequate middelen” te gebruiken om levering van humanitaire hulp door te zetten. De ministers van buitenlandse zaken moeten op 8 november deze eerste 'action commune' op buitenlands terrein van de Europese Unie hebben uitgevoerd.

De Europese top veroordeelt de recente aanval op een humanitair hulpkonvooi, waarbij een Deense blauwhelm om het leven kwam en verscheidene Nederlandse VN-militairen gewond raakten. Naar aanleiding van de aanval besloten de Verenigde Naties de hulpverlening aan Midden-Bosnië voorlopig stop te zetten. Volgens de EG zijn de strijdende partijen zelf verantwoordelijk voor de voortzetting van de humanitaire hulp.

De Belgische minister van buitenlandse zaken, Willy Claes, zei gisteren dat de EG geen directe toespeling maakt op het toepassen van geweld om de veilige doorgang van de VN-konvooien af te dwingen. Maar dat neemt volgens hem niet weg dat het de EG ernst is met haar waarschuwing. “Met de winter voor de deur ontstaan rampzalige toestanden. Het is voor de EG onaanvaardbaar dat de humanitaire hulp op deze wijze wordt tegengehouden”, aldus Claes, “we willen dat niet meer.”