Den Haag: lobby Europol is beloond

BRUSSEL/DEN HAAG/BONN, 30 OKT. “Negen maanden lang hebben we er strijd voor gevoerd, zoveel mogelijk achter de schermen. Het is gelukt.” Dat zei wethouder Martini van Den Haag gisteravond nadat de EG-leiders in Brussel besloten hadden de Europese politie-instelling Europol in Den Haag te vestigen.

Burgemeester Havermans zei dat Den Haag met de komst van Europol steeds meer een stad van het internationale recht wordt. Den Haag heeft Europol gekregen, zei Havermans, “met een consequent gevoerde en heel goed op elkaar afgestemde tactiek, in samenwerking met Buitenlandse Zaken, Justitie en Algemene Zaken en met behulp van een particulier lobby-bureau”.

Op het kabinet van de Belgische premier Dehaene, die als EG-voorzitter het verdeellijstje van de Europese instellingen had opgesteld, zei een medewerker gisteren dat “op zakelijke gronden” voor Den Haag was gekozen. “De stad had gewoon het duidelijkste en best uitgewerkte aanbod, compleet met gratis huisvesting voor Europol en voor de mensen die er komen werken.”

Den Haag zal het voormalige pand van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) aan de Raamweg voor huisvesting van Europol gebruiken. Daarin is plaats voor vier- tot vijfhonderd mensen. De verwachting is dat op termijn de werkgelegenheid bij de Europese politie-instelling zal oplopen tot twee- à drieduizend mensen.

In Duitsland is verheugd, maar niet uitbundig gereageerd op de komst naar Frankfurt van het Europese Monetaire Instituut, de voorloper van de Europese Centrale Bank. “We zijn trots dat de Europese Gemeenschap de eer aan Frankfurt aan de Main heeft gegund om een zo belangrijk instituut te huisvesten. Onze campagne heeft succes gehad.” Aldus burgemeester Andreas von Schoeler gisteravond. Het echte feest over de keuze van “Mainhattan” wordt pas volgende week gevierd, zei hij.

Frankfurt, dat als gemeente zwaar in de financiële zorgen zit, herbergt nu behalve de Bundesbank en de effectenbeurs zo'n 400 hoofdkantoren en filialen van Duitse banken. Er werken circa 6.500 mensen in de bankwereld. De nieuwe Europese bank, waar op termijn 3.000 mensen zullen werken, wordt gevestigd in het gebouw waarin in de nazi-tijd het hoofdkantoor van de chemie-gigant IG Farben zat.

In Amsterdam overheerste teleurstelling over het feit dat de bank niet naar deze stad komt. De voorzitter van de Amsterdamse Kamer van Koophandel, De Vilder, zei dat hiermee was aangetoond dat “Nederlanders geen goede lobbyisten zijn”.

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank noemde het besluit “jammer”. “Het was leuk geweest als de keuze op Amsterdam was gevallen. Verder zijn dit politieke beslissingen waar wij ons bij neerleggen. Maar Amsterdam was in onze ogen een uitstekende kandidaat.”