Boutros-Ghali kritiseert VS om opstelling in VN

WASHINGTON, 30 OKT. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, heeft de Verenigde Staten gisteren verweten niet aan hun financiële verplichtingen jegens de VN te voldoen en door hun eenzijdige opstelling belangrijke vredesoperaties van de VN in gevaar te brengen.

“Laat ik eerlijk zijn, ik het de VS nodig”, zei Boutros tijdens het jaardiner van de United Nations Association, waarbij ook de Amerikaanse vice-president Gore aanwezig was. “Als de VS hun bijdrage aan de VN aan voorwaarden willen verbinden, of zelfs voor een deel willen inhouden, af anders willen besteden, kunnen de VN niets uitrichten”, aldus Boutros, die verklaarde dat “het vinden van een nieuwe relatie tussen de VN en de VS een van de belangrijke taken van deze tijd is”. De VN hebben de VN de laatste tijd fel gekritiseerd wegens het haperen van vredesoperaties, zoals die in Somalië. Zij wijten dit onder meer aan de verdeeldheid over de juiste koers binnen de multilaterale vredesmacht in Somalië. “Voor sommigen is multilateralisme een vies woord geworden”, aldus Boutros.