ABN Amro: monopolie van PTT doorbreken

ROTTERDAM, 30 OKT. ABN Amro wil PTT Telecom niet alleen op het gebied van de mobiele telefonie beconcurreren, maar ook als het gaat om de 'normale' spraaktelefoon via vaste verbindingen.

Dit heeft secretaris H. Donkersloot van de Vereniging van kabelexploitanten (Vecai) gisteren bevestigd. Voor het plan heeft ABN Amro een consortium van de Nederlandse Spoorwegen (NS), elektriciteitsbedrijven en kabelexploitanten benaderd en tevens aangeboden voor de benodigde financiering te zorgen.

De belangstelling van ABN Amro is pikant omdat deze bank onlangs door de regering is aangewezen als lead manager om Koninklijke PTT Nederland (KPN) begin volgend jaar naar de beurs te brengen.

De spoorwegen, Vecai en de stroombedrijven (verenigd in de Sep) hebben sinds afgelopen zomer al plannen om zich in de normale telefonie via vaste lijnen te begeven. Die mogelijkheid ontstaat als over vijf jaar conform EG-afspraken het monopolie voor telefoonverkeer van de nationale PTT's wordt opgeheven. NS en de elektriciteitsbedrijven beschikken over eigen, interne telefoonnetwerken en de kabelexploitanten kunnen telefoongesprekken leiden via (tv-)kabels. Zij hebben ook de technische mogelijkheden om netwerken en computers met elkaar te verbinden.

De partners, samenwerkend in Tele-Net, zijn volgens secretaris Donkersloot van de Vecai in augustus met hun plannen begonnen. Zij ramen de investeringen van zo'n tweede vast lijnennet op circa drie miljard gulden. ABN Amro heeft zich, aldus Dondersloot, spontaan gemeld met suggesties voor de financiering.

ABN Amro is - net als trouwens ING en Rabobank - zeer geïnteresseerd in de snel groeiende telecommunicatiesector. Een jaar geleden richtte de bank samen met een aantal Nederlandse en buitenlandse ondernemingen een consortium (NL-tel) op voor de exploitatie van een mobiel telefoonnetwerk, waaronder de autotelefoon. Volgens een woordvoerder is het logisch dat ook de NS, de Vecai en de Sep toetreden tot dit consortium.