Vliegtuigbom Uden gedemonteerd

DEN HAAG, 29 OKT. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft gistermiddag omstreeks vijf uur in de gemeente Uden een Amerikaanse vliegtuigbom gedemonteerd.

Het projectiel werd 's ochtends bij toeval langs de Goorkensweg blootgelegd door een graafmachine. Volgens een woordvoerder van de politie in Uden was de 500-ponds vliegtuigbom geladen met ongeveer 125 kilo springstof. Vier medewerkers van de EOD hebben de bom onschadelijk gemaakt. “Het bleek een fluitje van een cent, want de bom was goed geconserveerd gebleven”, zegt de politiewoordvoerder. De vliegtuigbom is naar Culemborg vervoerd en zal tezijnertijd op zee tot ontploffing worden gebracht. De politiewoordvoerder veronderstelt dat de vliegtuigbom aan het begin van de Tweede Wereldoorlog door een Amerikaanse bommenwerper is afgeworpen op Duitse vliegtuighangars, die waren gebouwd op vliegveld Volkel.